13:47 / 09.03.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Svjetska banka: Visoke cijene nafte mogle bi ugroziti velika tranzicijska gospodarstva

Visoke cijene nafte mogle bi ugroziti velika tranzicijska gospodarstva

Visoke cijene nafte mogle bi ugroziti velika tranzicijska gospodarstva

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dugotrajno razdoblje visokih cijena nafte, potaknutih ruskom invazijom na Ukrajinu, moglo bi srezati stope rasta velikih uvoznika među tranzicijskim gospodarstvima, upozorio je dužnosnik Svjetske banke.

Rat u Ukrajini dodatno će zakočiti gospodarstava u nastajanju koja se ionako slabije oporavljaju od pandemije COVIDA-19, a muče ih i problemi u rasponu od duga do inflacije, napisao je na blogu potpredsjednik SB-a za ravnopravan rast, financije i institucije (EFI) Indermit Gill.

- Rat je dodatno zaoštrio te izvore neizvjesnosti na načine koji će odjeknuti diljem svijeta i naškoditii najranjivijim skupinama ljudi na najosjetljivijim mjestima, naglasio je Gill.

Još se ne može procijeniti u kojoj će mjeri sukob promijeniti izglede svjetskog gospodarstva, ali procjene iz nove publikacije SB-pokazuju da bi 10-postotno povećanje cijene nafte koje bi potrajalo nekoliko godina moglo smanjiti stopu rasta uvoznika među gospodarstvima u nastajanju za desetinu postotnog boda, navodi Gill.

Cijene nafte više su nego udvostručene u proteklih šest mjeseci, podsjeća Reuters.

Ako ovo potraje, nafta bi mogla smanjiti stopu rasta uvoznika nafte poput Kine, Indonezije, Južnoafričke Republike i Turske za puni postotni bod, rekao je dužnosnik Svjetske banke.

Prije no što je izbio rat, očekivalo se da će Južnoafrička Republika rasti oko dva posto godišnje u 2022. i 2023., Turska dva do tri posto, a Kina i Indonezija pet posto, podsjeća Gill.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!