Svjetske burze pale drugi tjedan zaredom, središnje banke podižu kamate

28.08.2022.

07:29

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Pad burzovnih indeksa

Pad burzovnih indeksa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, drugi tjedan zaredom, jer će središnje banke nastaviti s povećanjem kamatnih stopa kako bi suzbile inflaciju, a to će usporiti rast gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 4,2 posto, na 32.283 boda, dok je S&P 500 potonuo 4 posto, na 4.057 bodova, a Nasdaq indeks 4,4 posto, na 12.141 bod.

Na najvećoj svjetskoj burzi cijeloga se tjedna trgovalo nesigurno jer se špekuliralo o tome što će poručiti predsjednik američkog Feda Jerome Powell s konferencije središnjih bankara u Jackson Holeu. Mnogi su se nadali da će ublažiti retoriku po pitanju kamata, s obzirom da se rast američkog gospodarstva već neko vrijeme usporava, pri čemu je inflacija blago skliznula s najviših razina u više od 40 godina. No, Powell je zadržao čvrsti stav i poručio da je neko vrijeme gospodarstvu potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu. A to, kazao je, znači sporiji rast gospodarstva, slabije tržište rada i 'nešto boli' za građane i kompanije. Zbog toga su u petak burzovni indeksi potonuli više od 3 posto i tjedan završili u dubokom minusu.

Kako bi suzbio najvišu inflaciju u više od 40 godina, Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a sasvim je jasno da će ih povećati i u rujnu. Pitanje je samo hoće li kamate povećati za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova.

- Pad burzi uslijedio je nakon što su ulagači shvatili da nije važno samo za koliko će Fed podići kamate, nego i koliko će se dugo protegnuti razdoblje restriktivne monetarne politike dok se inflacija ne svede na željene razine, kaže Garrett Melson, portfelj menadžer u tvrtki Natixis Investment Managers.

A daljnje zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast gospodarstva, koje je ionako tehnički u recesiji, s obzirom da je blago palo dva tromjesečja zaredom na kvartalnoj razini.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer se u eurozoni inflacija kreće na rekordnim razinama, pa je sasvim jasno da će Europska središnja banka morati još jednom povećati kamatne stope. Pritom se neki dužnosnici zalažu i za agresivno povećanje kamata u rujnu, za 0,75 postotnih bodova, nakon što su u srpnju kamate povećali za 0,50 postotnih bodova.

Londonski FTSE indeks oslabio je prošloga tjedna 1,6 posto, na 7.427 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,2 posto, na 12.971 bod, a pariški CAC 3,4 posto, na 6.274 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1 posto, na 28.641 bod.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!