Svjetske burze pale treći tjedan zaredom, više od 4 posto

14.10.2018.

08:55

Autor: M.M./Hina

default error photo
Na svjetskim su burzama cijene dionica oštro pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, što je posljedica visokih prinosa na američke obveznice, usporavanja rasta globalnog gospodarstva i trgovinskih tenzija.
Na svjetskim su burzama cijene dionica oštro pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, što je posljedica visokih prinosa na američke obveznice, usporavanja rasta globalnog gospodarstva i trgovinskih tenzija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 4,2 posto, na 25.339 bodova, dok je S&P 500 pao 4,1 posto, na 2.767 bodova, a Nasdaq indeks 3,7 posto, na 7.496 bodova.

Oštar pad tih indeksa ponajviše je posljedica višetjednog rasta prinosa na američke državne obveznice, a pad Wall Streeta uzdrmao je sva svjetska tržišta, pa je MSCI indeks svjetskih dionica, koji prati kretanja na 47 burzi, prošloga tjedna potonuo 4,4 posto.

Početkom tjedna prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli su 3,26 posto, najvišu razinu u sedam i pol godina, zbog čega raste konkurentnost obveznica u odnosu na rizičnije investicije.
Doduše, kasnije su skliznuli s tih razina, no ulagači se plaše da će se njihov rast nastaviti jer svi posljednji podaci ukazuju na snažan rast američkog gospodarstva, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa kako bi spriječila pregrijavanje gospodarstva i jačanje inflacije.

Donedavno su se ulagači nadali da je ciklus povećanja kamata pri kraju, no Fed je prije dva tjedna signalizirao da bi kamate mogao povećati i u prosincu, već četvrti put ove godine.

Osim toga, monetarne vlasti očekuju da će cijenu novca podići još u tri navrata u idućoj godini i još jednom na početku 2020.

Ulagače zabrinjavaju i naznake usporavanja rasta globalnog gospodarstva, na što je ovih dana upozorio i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je zbog uvođenja carina i zaoštravanja financijskih uvjeta u svijetu smanjio procjene rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini s 3,9 na 3,7 posto.
Pritom je MMF smanjio procjene rasta kako SAD-a, tako i Kine te Europe u ovoj i idućoj godini.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 4,4 posto, na 6.995 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,8 posto, na 11.523 boda, a pariški CAC 4,9 posto, na 5.095 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skliznuo 4,6 posto, na 22.694 boda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!