Svjetske burze porasle na početku drugog polugodišta

10.07.2022.

09:14

Autor: T.D./HRT/Hina

Svjetske burze

Svjetske burze

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje korekciji nakon oštrog pada u prvom polugodištu, dok se rast gospodarstava usporava, a središnje banke zbog visoke inflacije najavljuju daljnje povećanje kamata.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,8 posto, na 31.338 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,9 posto, na 3.899 bodova, a Nasdaq indeks 4,6 posto, na 11.635 bodova.

Nakon što je u prvom polugodištu S&P 500 pao više od 20 posto, najviše još od 1970. godine, na početku srpnja taj je indeks nadoknadio dio gubitaka.

Tržište se pokušava oporaviti, premda se na makroekonomskom planu nije promijenilo ništa inflacija je i dalje visoka, rat u Ukrajini se nastavlja, a američka središnja banka najavljuje daljnje povećanje kamata.

Zapisnik s nedavne sjednice Feda, objavljen u srijedu, pokazao je da se čelnici središnje banke slažu da bi na sjednici u srpnju trebalo dodatno povećati ključne kamatne stope za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova, s obzirom na to da se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, iznad 8,5 posto.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da će ključna kamata u ožujku iduće godine dosegnuti vrhunac od 3,44 posto, dok se još nedavno procjenjivalo da bi do svibnja mogla dosegnuti 4 posto. Trenutno se kreće na 1,58 posto.

Niz posljednjih podataka pokazuje da se rast gospodarstva usporava, pa se na tržištima najviše raspravlja o tome hoće li Fed uspjeti 'mekano' prizemljiti gospodarstvo ili mu prijeti recesija.

Ulagače je ponešto ohrabrio guverner Feda Christopher Waller kazavši da su strahovanja od recesije pretjerana, dok je James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao da očekuje 'mekano' prizemljenje gospodarstva.

A hoće li najveće svjetsko gospodarstvo izbjeći recesiju, ostaje da se vidi.

U prvom je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a pao na kvartalnoj razini, a ni u drugom tromjesečju podaci nisu baš impresivni. Neki ukazuju na usporavanje, a neki na stabilan rast gospodarstva.

U petak je objavljeno da je u SAD-u u lipnju broj zaposlenih povećan za 372.000, znatno više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti stagnirala na niskih 3,6 posto.

No, prosječna satnica porasla je za 5,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što pokazuje da inflacijski pritisci ne popuštaju.

A sve to znači da bi Fed mogao nastaviti agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,4 posto, na 7.196 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,6 posto, na 13.015 bodova, a pariški CAC 1,7 posto, na 6.033 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 2,2 posto, na 26.517 bodova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!