Svjetske burze porasle nakon tri tjedna oštrog pada

09.10.2022.

08:59

Autor: Hina/I.B.

Svjetske burze

Svjetske burze

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje korekciji nakon tri tjedna oštrog pada, no trgovalo se nesigurno jer središnje banke i dalje podižu kamatne stope, što će usporiti gospodarski rast.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,5 posto, na 29.296 bodova, dok je S&P 500 ojačao 2 posto, na 3.639 bodova, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 10.662 boda.

U prva dva dana prošloga tjedna ti su indeksi skočili oko 5 posto, što je bio njihov najveći dvodnevni skok od travnja 2020. godine.

Bila je to posljedica korekcije cijena dionica na više, nakon oštrog pada u rujnu, ali i nadi ulagača da bi američka središnja banka mogla usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

No, ubrzo ih je razuvjerila Mary Daly, predsjednica ogranka Feda u San Franciscu, koja je kazala da inflacija i dalje predstavlja problem i da središnja banka ostaje pri svojoj politici.

Put je jasan: podići ćemo kamatne stope u restriktivno područje i tu ih držati neko vrijeme. Predani smo tomu da spustimo inflaciju i na tom ćemo putu ostati sve dok to doista i ne postignemo, kazala je Daly.

Od polovice tjedna tržište je bilo pod pritiskom jer su i drugi čelnici Feda potvrdili da je suzbijanje inflacije prioritet.

Tako je Charles Evans, predsjednik ogranka Feda u Chicagu, kazao da do kraja godine očekuje daljnje povećanje kamata za 1,25 postotnih bodova jer su podaci o inflaciji razočaravajući.

Wall Street je najviše pao u petak, više od 2 posto, jer je objavljeno da je u rujnu broj zaposlenih porastao za 263.000, nešto više nego što se očekivalo. Pritom je stopa nezaposlenosti skliznula na 3,5 posto, dok se očekivalo 3,7 posto.

To je dobra vijest jer pokazuju da je tržište rada i dalje snažno i da gospodarstvo raste.

No, po pitanju inflacije, to je loša vijest jer se može očekivati daljnji rast plaća, pa time i inflacijskih pritisaka. A to znači da će Fed i dalje agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

Zbog toga se na tržištu novca sada procjenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Ovo je klasični slučaj u kojemu je dobra vijest zapravo loša vijest. Dobra vijest o snažnom tržištu rada znači zapravo da će Fed i dalje biti agresivan, što povećava rizike od recesije iduće godine, objašnjava Bill Sterling, strateg u tvrtki GW&K Investment Management.

Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

Zbog povećanja kamata Feda i usporavanja rasta gospodarstva, S&P 500 indeks pao je oko 22 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu, koju je dosegnuo 3. siječnja.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,4 posto, na 6.991 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 1,3 posto, na 12.273 boda, a pariški CAC 1,8 posto, na 5.866 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 4,5 posto, na 27.116 bodova.

ZSE: Crobexi protekloga tjedna porasli više od 1,5 posto

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna dionički indeksi porasli više od 1,5 posto, odmaknuvši se od najnižih razina u otprilike godinu i pol dana, no uz mršav promet, što ukazuje na oprez ulagača jer kamatne stope u svijetu rastu, a gospodarski rast usporava.

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 1,63 posto, na 1.937 bodova, ostvarivši rast nakon dva tjedna pada. Oporavio se tako s najniže razine od kraja travnja 2021., koju je zabilježio na početku tjedna.

Crobex10 porastao je, pak, 1,51 posto, na 1.144 boda, što je njegov prvi dobitak nakon pet tjedana pada. Odmaknuo se tako od najniže razine još od veljače 2021., na koju je pao početkom tjedna.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobextransport, za 6,48 posto, dok je jedino pao Crobexkontrukt, za 1,97 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 19 milijuna kuna, što je čak 41,5 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Najveći promet imala je dionica Podravke, 3,7 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 5,4 posto, na 584 kuna.

Slijedila je dionica Atlantske plovidbe s prometom od 1,9 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena porasla 4,62 posto, na 408 kuna.

U fokusu investitora bile su i dionice Zagrebačke banke te Valamar Riviere, kojima je ostvareno nešto više od 1,8 milijuna kuna.

Pritom je dionica Zagrebačke banke pojeftinila 2,17 posto, na 63 kune, a Valamar Riviere poskupjela 1,38 posto, na 29,4 kune.

Najveće dobitnice među likvidnijima bile su dionice Jadroplova, sa skokom cijene za 18,75 posto, na 66,5 kuna, i Alpha Adriatica, za 11,22 posto, na 109 kuna.

Najveća gubitnica među likvidnijma bila je dionica Končara EI, s padom cijene za 2,3 posto, na 850 kuna.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 50 dionica, pri čemu je cijena njih 32 porasla, 12 pala, a šest stagnirala.

Tako su Crobexi prošloga tjedna pratiti rast burzovnih indeksa na najvećim svjetskim tržištima kapitala, no trgovalo se nesigurno jer središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, a to usporava rast gospodarstava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!