09:08 / 18.02.2018.

Autor: im/Hina

Svjetske burze snažno porasle, inflacija u drugom planu

-

-

Foto: - / -

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 4,25 posto, na 25.219 bodova, dok je S&P 500 porastao 4,3 posto, na 2.732 boda, a Nasdaq indeks 5,3 posto, na 7.239 bodova.
Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnih tjedana, jer su se ulagači fokusirali na rast gospodarstava i zarada kompanija, dok su bojazni od rasta inflacije i kamata pale u drugi plan.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 4,25 posto, na 25.219 bodova, dok je S&P 500 porastao 4,3 posto, na 2.732 boda, a Nasdaq indeks 5,3 posto, na 7.239 bodova.

Najveći tjedni skok S&P 500 u posljednjih pet godina zahvaljuje se oporavku cijena dionica u svih 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu je najviše porastao tehnološki.

Tako su najvažniji indeksi na Wall Streetu nadoknadili dio gubitaka od prethodna dva tjedna, u kojima su cijene dionica oštro pale zbog strahovanja ulagača od jačanja inflacije i bržeg nego što se očekivalo povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Nakon prošlotjednog skoka, S&P 500 indeks sada je u minusu oko 4,9 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu dosegnutu 26. siječnja.

U fokusu ulagača bili su prošloga tjedna podaci koji ukazuju na stabilan rast najvećih svjetskih gospodarstava i kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Zbog jačanja inflacije u SAD-u, polovicom tjedna prinosi na američke državne obveznice dosegnuli su nove najviše razine u četiri godine, no kasnije su se spustili ispod njih.

Upravo je snažan rast tih prinosa prije dva tjedna izazvao bojazan od ubrzanja tempa povećanja kamatnih stopa u SAD-u, što je tada snažno pritisnulo tržišta dionica. No, sada su ulagači odlučili zanemariti naznake jačanja inflacije i više pažnje posvetiti zaradama kompanija.

A u ovoj se godini, zahvaljujući među ostalim nedavnoj poreznoj reformi, očekuje daljnji rast dobiti, pa analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u 2018. porasti za 19 posto, dok su prije mjesec dana očekivali rast od 12 posto.

"Osnovna priča nije se promijenila. Dosad još nismo vidjeli da se porezna reforma prelila na zarade kompanija, no vjerujemo da će to potaknuti drugi val optimizma u vezi zarada", kaže Ben Phillips, direktor u tvrtki EventShares.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,8 posto, na 7.294 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,9 posto, na 12.451 bod, a pariški CAC 4,0 posto, na 5.281 bod.
Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 1,6 posto, na 21.720 bodova.Domazet za HRT: Zašto je došlo do potonuća na burzama

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!