07:18 / 26.12.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Svjetske burze snažno porasle, splasnula strahovanja od omikrona

Svjetske burze snažno porasle

Svjetske burze snažno porasle

Foto: Ilustracija / Shuttestock

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, pri čemu je američki indeks S&P 500 dosegnuo rekordnu razinu, što se pripisuje smanjenju strahovanja ulagača od posljedica širenja omikron-varijante koronavirusa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,65 posto, na 35.950 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,3 posto, na 4.25 bodova, a Nasdaq 3,2 posto, na 15.653 boda.

Novi rekord indeksa S&P 500 pripisuje se smanjenju zabrinutosti ulagača u vezi s omikronom, nakon što je objavljena južnoafrička studija, koja je pokazala da postoji manji rizik od hospitalizacije i razvoja teškog oblika bolesti kod ljudi zaraženih omikronom u usporedbi s deltom.


Uz to, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je antivirusnu tabletu protiv COVID-a i ta prva terapija odobrena za kućnu uporabu trebala bi postati važno sredstvo u borbi protiv širenja omikrona.

To je ohrabrilo ulagače, premda se broj zaraženih omikronom brzo povećava u nizu zemalja i premda neke vlade uvode restriktivne mjere kako bi zauzdale širenje te varijante koronavirusa.

Ulagače su ohrabrili i dobri gospodarski pokazatelji. Prema drugoj procjeni, američki BDP porastao je u trećem tromjesečju za 2,3 posto godišnje, više u odnosu na prvu procjenu od 2,1 posto.

Izvješća su pokazala i da je potrošnja u SAD-u u studenome porasla 0,6 posto, dok se broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima i prošloga tjedna kretao na razinama zabilježenim prije pandemije.

- Ulagači su odahnuli nakon vijesti da omikron nije toliko opasan koliko se ispočetka činilo. To je pozitivno na ulasku u 2022. Tim više što su gospodarski temelji čvrsti, kazao je Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Rast cijena dionica pripisuje se i uobičajenom uljepšavanju portfelja potkraj godine.

Zahvaljujući snažnom rastu prošloga tjedna, S&P 500 povećao je svoj dobitak od početka godine na više od 25 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,4 posto, na 7372 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,4 posto, na 15.756 bodova, a pariški CAC 2,3 posto, na 7.086 bodova.

Na burzi u Tokiju, pak, indeks Nikkei ojačao je 0,8 posto, na 28.782 boda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!