Szijjarto: Naftovod Družba mogao bi uskoro nastaviti s radom

16.11.2022.

10:10

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Naftovod Družba će se vjerojatno ponovno pokrenuti u kratkom vremenu pošto sam naftovod nije oštećen, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u videu u srijedu na svojoj Facebook stranici.

Opskrba naftom u dijelovima istočne i srednje Europe putem dijela naftovoda Družba u utorak je privremeno obustavljena, naveli su operateri naftovoda u Mađarskoj i Slovačkoj.

Mađarski MOL priopćio je da je njegov ukrajinski partner obavijestio tvrtku da je ruska raketa pogodila elektranu, blizu granice s Bjelorusijom, koja opskrbljuje električnom energijom crpnu stanicu, što je dovelo do prekida rada. Slovački Transpetrol potvrdio je obustavu protoka nafte i naveo "tehničke razloge s ukrajinske strane", ali nije spomenuo raketni napad.

"Donekle je umirujuća vijest da prema trenutačnim informacijama sam naftovod Družba nije oštećen, već samo jedan element infrastrukture koji upravlja naftovodom - elektrana", rekao je Szijjarto.

"Popravak toga je očito lakši nego da je sam naftovod pogođen...tako da se to vjerojatno može učiniti u kratkom roku", dodao je.

Szijjarto je ponovio da Mađarska ima dovoljne rezerve nafte i da nije ugrožena opskrba zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!