13:27 / 08.12.2019.

Autor: Dorina Tikvicki/More/HRT

Talijani love više, ali je naša 'švoja' veća

-

-

Foto: - / -

Savudrijskim ribarima dugotrajna južina proteklih tjedana prepolovila je broj radnih dana i ulov lista kojemu je sada puna sezona.
Savudrijskim ribarima dugotrajna južina proteklih tjedana prepolovila je broj radnih dana i ulov lista kojemu je sada puna sezona. Na drugoj strani Jadrana Talijani love više al je zato naša 'švoja' veća. Talijani love i male primjerke, kaže ribar Danilo Latin.

Tridesetak je brodova u savudrijskoj luci, a gotovo na svakome radi još neko iz obitelji. Nedostatak radne snage muči ribare diljem Jadrana. Članovi posade sve su češće članovi obitelji, pa tako i pripadnice nježnijega spola.

Gotovo 80 posto ulova, kažu ribari, plasira se na talijansko tržište. Ono diktira i cijenu ribe: List prve klase prodaje se po 85 kuna, druge klase po 6o, a treće oko 40 kuna, kaže ribar Ecio Kocijančić. Ecio je jedan od savudrijskih rekordera po broju kazni za ribarenje navodno u moru susjedne države. Svaki mu dan stižu po dvije kaznene prijave. "Sve je to politika, mi smo braća ovdje na moru, nitko nikoga ne dira i ozdravljamo se", dodaje Ecio. 
  
Lov listova traje do Božića. Dovoljno vremena da se mreže napune i ulov stigne na prošlogodišnju razinu. Ovaj današnji pokrit će barem troškove goriva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!