12:38 / 15.03.2019.

Autor: HRT

"Tehnologija utječe na financijsku industriju, a regulatori trebaju uočiti rizike"

Foto: Marko Percan/HRT

Foto: Marko Percan/HRT

Foto: - / HRT

U Savudriji su se sastali guverneri i bankari regije, a glavna je tema utjecaj tehnoloških inovacija na svijet bankarstva u jugoistočnoj Europi.
Tehnologija oduvijek utječe na financijsku industriju, a regulatori trebaju prihvatiti te promjene i pobrinuti se da svi rizici, i stari i novi, budu na vrijeme uočeni i adresirani, poručila je bivša guvernerka izraelske središnje banke Karnit Flug na sedmom susretu guvernera regije.

Jedna od tema susreta guvernera je i pitanje izazova s kojima se tradicionalni bankarski sektor suočava zbog uspona financijske tehnologije.

- Financijska tehnologija, ili skraćeno fintech, odnosi se na tehnologije koje omogućuju nove ili alternativne ponude u financijskom sektoru ili pojavu novih financijskih igrača, pojasnila je Flug, koja je kao neke od prednosti fintecha ističe pristupačnost, demokratizacija, transparentnost, smanjenje troškova. Novi svijet bankarstva i financijske industrije se brzo materijalizira, a regulatori trebaju prihvatiti te promjene i pobrinuti se da svi rizici, stari i novi, budu na vrijeme uočeni i adresirani, poručila je Flug.

Na okruglom stolu koji je uslijedio čelnici središnjih banaka regije - Anita Angelovska Bezhoska (Narodna banka Sjeverne Makedonije), Boštjan Vasle (Banka Slovenije), Boris Vujčić (Hrvatska narodna banka), Radoje Žugić (Centralna banka Crne Gore) i Želimira Raspudić (Centralna banka BiH) raspravljali su kako tehnološke inovacije mijenjaju svijet bankarstva.

Pritom je uz ostalo istaknuto kako fintech usluge sve više mijenjaju svijet bankarstva, kako nove tehnologije omogućuju kreativna rješenja koja mogu olakšati i ubrati financijske transakcije, a istraživanja pokazuju da su mlađe generacije sklone koristiti financijske usluge izvan tradicionalnih bankovnih sustava.

- Općento razvoj digitalnog bankarstva je takav da donosi sve više prednosti građanima i poduzećima u korištenju bankarskih usluga. One su dostupnije, transparentnije, brže i jeftinije. No, mi moramo voditi računa na činjenicu da to nosi i neke rizike koje, s jedne strane, banke trebaju kontrolirati a s druge strane, regulatori nadgledati, istaknuo je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Dodaje i kako se o prijetnjama tehnološkog sektora bankama govorilo i prije 20 godina "pa se armagedon banaka ipak nije dogodio". Tako i sada pretpostavlja da banke neće biti istisnute, ali bi njihove marže mogle biti manje kao posljedica uspona fintecha odnosno financijske tehnologije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!