07:00 / 12.10.2021.

Autor: Jasminka Kalčić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Pulski Tehnomont - primjer uspješnog brodogradilišta

Tehnomont uspješno brodogradiliše

Tehnomont uspješno brodogradiliše

Foto: Dnevnik / HRT

Dok se velika brodogradnja bori za opstanak, hale malih brodogradilišta pune su brodova u gradnji. Poslovi su osigurani barem za iduće dvije godine. Ogledni primjer uspješnoga brodogradilišta upravo je pulski Tehnomont. 


I navoz i hale puni su brodova - što u fazi izrade trupa, što pred završetkom ili porinućem. Pet je brodova, a naručitelji su od Škotske do Kenije. Izazov Tehnomontu bit će brod za norveško ribogojilište, koji će čak samostalno ići preko Atlantika do Kanade.

Grade i brodove od aluminija, što je novi trend i izazov na brodograđevnome tržištu. Ugovorili su pet novih - tri patrolna broda za Cipar i dva za grčke vatrogasce.

- Zanimljivo je raditi, posebno s aluminijem, jer smo dosad radili uvijek s čelikom, rekao je brodograditelj Karlo Živolić. 

Brodograditelj Tomislav Smoljan rekao je da su plaće dobre, bolje od prosjeka. 

Brodogradilište održava odličan odnos s partnerima i kooperantima, prateći sva kretanja na tržištu. Tako smo u trendu. A ako pratiš trendove, svoje troškove i kompletnu proizvodnju od početka do kraja, nema razloga da to ne bude pozitivno, naglasila je Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomonta. 

Uz brod za Norvežane, pulski škver uskoro napuštaju i dva ribarska broda za škotskog naručitelja te prije njih putnički brod, aluminijske konstrukcije, za Nacionalni park Brijuni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!