Telekomi odgađaju usluge u 5G mreži zbog smetnji zrakoplovima

19.01.2022.

11:36

Autor: P.F./Hina

5G smeta osjetljivim instrumentima u zrakoplovima

5G smeta osjetljivim instrumentima u zrakoplovima

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Američke telekomunikacijske kompanije AT&T i Verizon Communications pristale su odgoditi uvođenje usluga u 5G mrežama, odgodivši uključivanje baznih stanica u blizini ključnih zračnih luka kako bi spriječile poremećaje u prometu.

Izvršni direktori velikih američkih avioprijevoznika upozorili su na izglednu katastrofalnu krizu u zrakoplovstvu nakon što tvrtke AT&T i Verizon uvedu usluge u 5G mobilnim mrežama. Zbog nove usluge značajan broj širokotrupnih zrakoplova mogao bi postati neupotrebljiv, pa bi deseci tisuća Amerikanaca mogli ostati zarobljeni u inozemstvu, a na letovima unutar SAD-a zavladao bi kaos, poručili su iz udruge Airlines for America.

Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) upozorila je da bi potencijalne smetnje mogle utjecati na osjetljive instrumente u zrakoplovu kao što su visinomjeri i značajno ometati letenje pri slaboj vidljivosti. Verizon je zato odlučio odgoditi uključivanje petstotinjak baznih stanica blizu zračnih luka, manje od 10 posto planiranog broja, dok se ne pronađe trajno rješenje, izjavili su izvori. Detalji dogovora o odgodi nisu objavljeni i nije poznato kada će bazne stanice biti uključene.

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je dogovor, rekavši da će se njime izbjeći potencijalno razorne prepreke za putnički i teretni promet i za gospodarski oporavak i istodobno će se osigurati uvjeti da više od 90% baznih stanica bude uključeno prema rasporedu.

Federalna uprava zrakoplovstvo (FAA) ažurirala je u utorak popis zračnih luka koje zrakoplovi s odobrenom opremom mogu koristiti, dodavši mu njujorški JFK-a i LaGuardiju, te zračne luke u Los Angelesu, Chicagu, San Franciscu i Seattleu. Očekuje se da će FAA u narednim satima ažurirati i popis Airbusovih i Boeingovih zrakoplova koji imaju odobrenu opremu i time ublažiti utjecaj gotovo 1500 obavijesti o 5G ograničenjima.

AT&T i Verizon tako su po treći put pristali odgoditi uvođenje 5G usluga. U studenome tvrtke su je odgodile za 30 dana, do 5. siječnja, a zatim do 19. siječnja. FAA i avioprijevoznici sada moraju pronaći trajno rješenje, vodeći računa o tome da su AT&T i Verizon ranije najavili da će sami pokušati ublažiti interferenciju.

Vodeći strani prijevoznici, uključujući Air Indiju i najveću japansku zračnu tvrtku ANA Holdings, priopćili su da su otkazali neke letove u SAD zbog smetnji koje bi moglo izazvati uvođenje 5G usluga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!