20:52 / 20.03.2018.

Autor: HRT

Tema dana: 5G tehnologija i tehnološka budućnost

-

-

Foto: - / -

5G tehnologija će se razvijati i u Hrvatskoj, a Osijeku će novi istraživački centar donijeti toliko potrebna radna mjesta.
Umrežene operacijske dvorane koje dijele oceani, samovozna vozila koja međusobno komuniciraju i smanjuju rizik od ljudske pogreške, pametni kućanski sustavi. Impresivna tehnološka budućnost koja bi za svega nekoliko godina prema vizijama znanstvenika trebala postati dio svakodnevice.

Podsjetimo, tvrtka Ericsson Nikola Tesla prezentirala je projekt "Usmjereni na budućnost" u povodu proširenja svojih tehnoloških aktivnosti. Tehnologija će se razvijati i u Hrvatskoj, a Osijeku će novi istraživački centar donijeti toliko potrebna radna mjesta. 

Radi se o primjeni 5G tehnologije koja bi trebala omogućiti ubrzavanje širokopojasnog interneta u svijetu i u Hrvatskoj. Bernard Gršić kazao je kako EU radi na razvoju 5G tehnologije pa tako i Hrvatska. Cilj je da se do 2020. s 5G tehnologijama pokrije jedan grad u svakoj državi članici, a do 2015. i ostali gradovi te sve prometnice. U tom smislu EU ima u planu 'razvoj' nekoliko 'Silicijskih dolina', i nada se kako će Osijek biti centar jedne od njih. U projekt Slavonija Baranja i Srijem kojim želi osigurati 2,5 milijarde eura iz sredstava EU-a za razne gospodarske aktivnosti, ali i za razvoj.  

Kako će izgledati implementacija 5G mreže u Hrvatskoj u emijsiji je govorio Tomislav Kantolić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla. Pogledajte videoprilog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!