20:02 / 20.12.2018.

Autor: D.M./HRT

Tema dana: Inin poslovni plan za Sisak

-

-

Foto: - / -

Gosti Teme dana bili su: predstavnica radnika u NO Ine i predsjednica Sindikata naftnog građevinarstva Jasna Pipunić te energetski stručnjak Miro Skalicki.
Rafinerija u Sisku više neće prerađivati naftu, nego će postati industrijski centar s drugim djelatnostima. Razlog - gubici u poslovanju. Prerada sirove nafte u budućnosti će biti koncentrirana u riječkoj rafineriji. Glavna je to novost Inina poslovnog plana za sljedeću godinu. Otkaza, zasad, neće biti, poručili su iz Ine.

- Činjenica je da su ove odluke donesene jednoglasno. Glasala sam za investicijski ciklus od 2,8 milijardi kuna u Hrvatskoj i veliku investiciju u riječku rafineriju. Samo investicijama se mogu održati radna mjesta, to je nama sindikatima najveća briga, kazala je Jasna Pipunić koja je kao predstavnica radnika u NO-u glasovala za ovakav poslovni plan Ine.

- Hrvatsko tržište ima kapacitet od 2,5 mil. tona, a kapacitet rafinerija 6 do 7 tona, znači da nema tržišta. Osim toga ranije su rafinerije kao proizvode imale lož ulje, mazut, a danas se radi o bijeloj robi koja traži duboku preradu. Osim toga u Europi je zadnjih desetak gdina zatvoreno dvadesetak rafinerija puno učinkovitijih od Siska. Ne zaboravimo i mega-rafinerije na Bliskom istoku, kazao je Miro Skalicki koji ima dugogodišnje menadžersko iskustvo u Shellu.  Smatra kako se Ina mora više bazirati na istraživanjima, pa bi Hrvatska imala svoje izvore energije.

Što će biti sa zaposlenicima?

- Stožer za obranu sisačke rafinerije je upozoravao da će se hrvatska nafta već sutra izvoziti u Srbiju, BiH, Mađarsku ili neku drugu zemlju. Nažalost, izgleda da smo na korak od toga, kaže Predrag Sekulić. Dodao je kako je ovo samo potvrda njihve tvrdnje "kako je riječ o neprijateljskom preuzimanju Ine od MOL-a".

- Spremni smo u dogovoru sa poslodavcima radnike prekvalificirati za poslove koij dolaze u Sisak. Poslovi će sigurno doći - radnici ne smiju ostati bez posla. Dobra je stvar da će zbog dobne strukture ljudi mogli zaposliti i još radnika, poručila je Jasna Pipunić.

Odgovarajući na tvrdnje Predraga Sekulića Pipunić je kazala kako tri reprezentativna sindikata i koordinacija sindikaca imaju iste interese - zaštita radnika i radnih mjesta u rafineriji i sektoru istraživanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!