22:17 / 24.11.2018.

Autor: HRT

Tema dana: Važno je prepoznati kršenje prava potrošača

-

-

Foto: - / -

Kolika je razina svijesti kupaca, trgovaca, davatelja usluga - cjelokupne javnosti o međunarodno priznatim pravima potrošača, jedno je od pitanja na koje su sugovornice odgovarale u HRT-ovoj emisiji "Tema dana".
Kolika je razina svijesti kupaca, trgovaca, davatelja usluga - cjelokupne javnosti o međunarodno priznatim pravima potrošača? Važno je prepoznati kršenje prava potrošača te inzistirati na primjeni postojećih propisa. U HRT-ovoj emisiji "Tema dana" o izmjenama Zakona o zaštiti potrošača razgovarali su Tomislava Ravlić, direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore, te pravna stručnjakinja za potrošačka prava, odvjetnica Dijana Kladar iz Udruge Potrošač.

Kladar
je kazala da za vrijeme "Crnog petka" nismo imali prilike svjedočiti o velikim popustima poput onih od oko 70%. Odnosno tek manji broj robe snižen je na 70%, a većina je oko 50%, 20% ili 30%. "Trgovci žele iskoristiti trend "Crnog petka", ali još uvijek nisu spremni spustiti sniženja na razinu od npr. 90% ili 80%. Uglavnom se radi o sniženjima od 20% ili 30%. Utoliko su potrošači i razočarani", kazala je.

Ravlić napominje da je "Crni petak" tradicionalni američki praznik gdje se prodaje snižana roba. U Europu se taj trend prelio u zadnjih nekih 10-ak godina, a u Hrvatskoj zadnjih pet. "Naše analize pokazuju da su se trgovci prilagodili svjetskim trendovima i većim popustima. Do prije pet godina smo možda i mogli govoriti o tih 20%, a danas su u trgovinama popusti od 50% do 70%", dodaje.

Odgovarajući na pitanje koliko su građani RH spremni potrošiti na "Crni petak", Ravlić je kazala da još nema podataka. Trgovci su masovni prelili "Crni petak" na "Crni vikend" pa će se i subota i nedjelja po sniženim cijenama roba prodavati. "

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!