10:35 / 28.08.2019.

Autor: M.N./HRT

Temelji stečajnog plana: Državi se nudi da postane vlasnik Uljanika

Foto: Dusko Marusic /PIXSELL

Foto: Dusko Marusic /PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Stečajni upravitelj Uljanika d.d. Damir Majstorović podnio je Trgovačkom sudu u Pazinu izvješće o stanju društva pred izvještajno ročište koje će se održati 6. rujna.
Stečajni upravitelj Uljanika d.d. Damir Majstorović podnio je Trgovačkom sudu u Pazinu izvješće o stanju društva pred izvještajno ročište koje će se održati 6. rujna.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!   
U izvješću se navode temelji mogućeg stečajnog plana, koji podrazumijeva usklađenost s planom za Uljanik brodogradilište d.d koje je također u stečaju. 

Stečajni plan podrazumijeva osnivanje novog trgovačkog društva (ULJANIK NOVA) u koje bi kao temeljni kapital ušla imovina oba društva u stečaju.   

Ključna zamisao tog plana je da se država odrekne, odnosno kao razlučni vjerovnik odgodi namirenje prodajom brodova u gradnji, te da svoja razlučna prava pretvori u vlasničke udjele.

Stečajni plan predviđa i da se vjerovnici Uljanik brodogradilišta d.d. odreknu namirenja iz prodaje strojeva i opreme stečajnog dužnika te da svoja potraživanje pretvore u vlasničke udjele u novom društvu.

U slučaju da skupština vjerovnika ne odobri izradu stečajnog plana uslijedit će postupak prodaje imovine stečajnog dužnika.

Članovi pulskog Gradskog vijeća prihvatili su zaključak kojim pozivaju Vladu da poduzme sve kako bi se izradio, prihvatio te potvrdio Stečajni plan, s ciljem da Uljanik Grupa nastavi brodograđevnu djelatnost.

- Imajući u vidu da je RH većinski vjerovnik Uljanik Grupe u stečaju, Grad Pula poziva Vladu da poduzme sve zakonom predviđene radnje s ciljem izrade, prihvaćanja i potvrde Stečajnog plana u predmetnim stečajnim postupcima, a radi nastavka brodograđevne djelatnosti Uljanik Grupe, kao i da odmah započne pregovore sa zainteresiranim poslovnim partnerima, stoji u zaključku prihvaćenom s 18 glasova, a samo je troje vijećnika HDZ-a bilo suzdržano.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je kako Gradsko vijeće, iako nema izravnih nadležnosti odlučivati o nastavku rada Uljanika, ima moralnu i političku dužnost zahtijevati od Vlade, uoči izvještajnih ročišta koji će se 6. rujna održati na Trgovačkom sudu u Pazinu, da se prema Uljaniku odnosi jednakim angažmanom kao i prema ostalim ključnim poslovnim subjektima u državi.

- Svrha ove sjednice je iskazati potporu brodograđevnoj djelatnosti, industrijskoj proizvodnji, ali i radnicima Uljanika, poručio je Miletić.

Uvjeren je da će država, kao većinski vjerovnik, dovršetkom četiri započeta broda ostvariti veći povrat novca nego da ih proda na dražbama u stanju u kojem su sada u novogradnji.

I većina oporbenih vijećnika istaknula je kako im je cilj nastavak brodogradnje i opstanak Uljanika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!