Teran je istarski

01.12.2020.

14:35

Autor: Klara Dujmović/T.V./Dnevnik/HRT

default error photo
Došao je kraj višegodišnjem vinskom ratu između Slovenije i Hrvatske kada je riječ o teranu.
Došao je kraj višegodišnjem vinskom ratu između Slovenije i Hrvatske kada je riječ o teranu. Naime, nedavnim je slovenskim odustajanjem od daljnjih pravnih koraka otklonjena i posljednja mogućnost koja bi mogla ugroziti ovu proizvodnju koja je dio istarske tradicije i kulture. Naši vinari su zadovoljni jer i dalje mogu nesmetano isticati naziv "Teran - hrvatska Istra".

Teran Franca Armana prije sedam godina povučen je iz slovenskih trgovina. Nekoliko je butelja čuvao kako bi nazdravio konačnoj pobjedi oko terana.

- Završilo je pozitivno. Mi smo zadovoljni. Mogu i Slovenci biti zadovoljni. To je nešto pozitivno što smo dobili od Europe, kaže Franc Arman, vinar iz Vižinade.

Slovenija je, podsjetimo, pred ulazak u Europsku uniju na nacionalnoj razini pod imenom kraški teran zaštitila vino od sorte refošk. I našim je vinarima osporavala korištenje toga naziva. Sada je potvrđeno da se mogu koristiti nazivom "teran - hrvatska Istra", kao što im je to delegiranim aktom otprije tri godine omogućila Europska komisija.

- Oni koji rade na slovenskom Krasu proizvode vino od terana. Neka ga označavaju kako su ga uvijek označavali, ali isto tako htjeli smo da naši vinari imaju to isto pravo, objašnjava Encio Pizan, pročelnik Odjela za poljoprivredu Istarske županije.

Pod teranom je u Istri oko 300 hektara vinograda, a godišnje se proizvede oko milijun i pol boca.

- Bit će nam u budućnosti drago da posadimo još terana. I da pokažemo svijetu ono što je naše i što se spominje već 700 godina i više, poručuje Marko Fakin, vinar iz Motovuna.

- Ovo je bilo potpuno bespotrebno definitivno. Nažalost, druga strana nije imala sluha za bilo kakvu suradnju i mi smo se morali boriti i braniti da obranimo ono što je uvijek naše i što odvajkada postoji, rekao je Nikola Benvenuti, predsjednik Udruženja vinara Vinistra.

Priča oko terana je završena. Sada ga, kažu vinari, možemo mirno proizvoditi i raditi od njega velika vina.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!