Terme Topusko - nada u ovogodišnji oporavak

18:02 / 13.04.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Terme Topusko

Terme Topusko

Foto: HTV / HRT

Uspješne sezone iz 2019. sa sjetom se sjećaju i u Topuskom. Tada su imali više od stotinu tisuća noćenja. Otkako je počela pandemija koronavirusa, nikako naprijed. Ipak nadaju se da će im proljeće donijeti, kakav-takav, oporavak. Iako, prave sezone, svjesni su, nema bez temeljite obnove cijeloga kompleksa.

Valjda je sve ono loše ostalo u prošloj godini. Nije ih pogodila jedna nesreća - već jedna za drugom. Pandemija koronavirusa uništila je cijelu prošlu sezonu, a krajem godine dogodio se i potres u obližnjoj Glini i Petrinji. Ipak, nadaju se, s proljećem stići će prvi gosti.

- Intenzivno zovu, interesiraju se, rezerviraju, dolaze, 4.mjesec, 5. mjesec, traže rezervacije, ističe recepcija TOP Termi Topusko Marija Ščrbak.

Iako im je popunjenost trenutačno ispod 20 posto, otvorili su terase barova i restorana.

Sobe u, sredinom osamdesetih prošlog stoljeća izgrađenom hotelu Toplica, uređuju kako i koliko mogu. Od njih 168 gotovo polovica je u posljednjih nekoliko godina potpuno ili djelomično renovirana.

Što se tiče ponude pak, tu sve ide lakše i brže. Sama termalna voda jedna je od najkvalitetnijih u Europi, a cjelodnevno kupanje ovdje stoji svega 30 kuna po osobi. Pored toga imaju i sve više dodatnih sadržaja. Primjerice fitness centar i ručne masaže.

I tu su uveli novine - primjerice - masaže čokoladom i medom.

Ukorak s vremenom rado bi i Uprava. Imaju pregršt spremnih projekata, jedino što nedostaje je novac.

- Konkretno govorimo o nekakvim infrastrukturnim projektima tipa energetske obnove zgrade TOP Terma. Zatim rekonstrukcija cijelog hotela. Hrabro govorimo i o novom hotelu s 5 zvjezdica, ističe ravnatelj TOP Termi Topusko Domagoj Mosler.

Uz to planiraju i izgradnju nove toplovodne mreže i kompletnu obnovu kompleksa vanjskih bazena. Za sve zacrtane projekte treba im oko 600 milijuna kuna. Taj novac nemaju ni TOP Terme ni potresom opustošena Županija. No uzdaju se u Europske fondove. Ukoliko u novoj omotnici bude mjesta barem za dio njihovih projekata za manje od deset godina iz "ružnog pačeta" stvorit će, vjeruju, jednu od vodećih turističkih destinacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!