18:46 / 01.12.2020.

Autor: Zvjezdana Heina/T.V./Dnevnik/HRT

Teška godina za turizam

-

-

Foto: - / -

Hotelijeri ovu godinu žele što prije zaboraviti. Popunjenost je hotela čak 75 posto manja nego lani i rezovi su neminovni.
O tome koliki ćemo oporavak i rast gospodarstva imati u idućoj godini uvelike će ovisiti kakva će nam biti turistička sezona. Hotelijeri smatraju da će i iduća godina biti teška, ali da bi mogla biti bolja nego ova s obzirom na stečena iskustva u pandemiji i najavu da bi, s dolaskom cjepiva, koronavirus do ljeta trebao biti završena priča.

Hotelijeri ovu godinu žele što prije zaboraviti. Popunjenost je hotela čak 75 posto manja nego lani i rezovi su neminovni.

- Smanjene su plaće značajno, za 30 posto, radnici su ostali bez bonusa, stimulacija, kaže Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre.

Zaustavljene su i investicije.

- Hotel Meteor ćemo dovršiti do kraja godine i Parencium i kamp Istra, a najveći turistički projekt u Hrvatskoj - hotel Pinea, vrijednosti 100 milijuna eura, ćemo pauzirat na 12 do 24 mjeseci, najavljuje Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.

Upitne ostaju i 35 milijardi kuna vrijedne turističke investicije čija je realizacija planirana u idućih pet godina uz pomoć europskih fondova.

- Očekujemo da će se značajan dio tih sredstava usmjeriti na privatni sektor u razvoj novih smještajnih kapaciteta, rekonstrukciju postojećih sa prefiksom zeleno i digitalno, rekao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma

Uz potporu za plaće Vlada turističkom sektoru  produžuje mjeru "stalni sezonac" i odgodu plaćanja poreza.

- Projekti koje ćemo financirati trebaju doprinjeti povećanju bruto domaće vrijednosti turizma kroz odmicanje od sezonalnosti i overturizma te za brži oporavak, ističe ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

U izazovnoj godini uz domaće goste najvjerniji su nam ostali Nijemci, Slovenci i Poljaci.

- Ostvarili smo određene turističke rezultate, recimo da je to negdje oko 50 posto u odnosu na proteklu godinu, ali to je godina preživljavanja, poručuje Kristijan Stančić, direktor HTZ-a.

Neizvjesna će biti i iduća godina.

- Hrvatski bi turizam sljedeće godine mogao ostvariti promet u rasponu od 60 do 70 posto u odnosu na promet iz 2019, smatra Siniša Topalović, direktor Turističkog savjetovanja Horwath.

Rekordan 21 milijun turističkih dolazaka mogli bismo dosegnuti tek 2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!