Teška godina za vinogradare - hoće li rasti cijena vina?

15.06.2019.

17:35

Autor: Sanja Najvirt/I.H./HRT

Ilustracija (foto: pixabay)

Ilustracija (foto: pixabay)

Foto: - / -

Zbog ćudljivog proljeća - u vinogradima pune ruke posla. Hladan i nezapamćeno kišan svibanj, usporio je vegetaciju pa cvatnja kasni.
Nagli val vrućina - nakon hladnog i kišnog proljeća - zaprijetili vinovoj lozi. Kasni cvatnja, divljaju korovi, prijete bolesti i nametnici. Vinari upozoravaju da će troškovi zaštite u vinogradima biti itekako veliki. Kažu - ovo će biti skupa godina.

Zbog ćudljivog proljeća - u vinogradima pune ruke posla. Mladice valja uplesti u armaturu, a podivljali korov uništiti. Hladan i nezapamćeno kišan svibanj, usporio je vegetaciju pa cvatnja kasni. Unatoč valu vrućina, u vinogradima još ima vode. Sve su to razlozi zbog kojih se lozu moralo pojačano štititi.

- Najopasnija u ovom trenutku sigurno je peronospora ili plamenjača koja ima uvjete za razvoj u našim vinogorjima, govori Ivica Perak iz Kutjeva.

Valja je suzbiti, no tek kad cvatnja i oplodnja loze završe. A one debelo kasne.

- Vegetacija je usporena, Evo vidimo danas je cvatnja graševine tek možda negdje na 50 posto, ako je i toliko, kazao je Antun Adžić iz Kutjeva.

Čeka ih u ovom mjesecu još jedna važna mjera koju traži Ministarstvo poljoprivrede - zaštita protiv američkog cvrčka, prijenosnika zlatne žutice loze.

- Nadam se da ćemo disiciplinom držati pod kontrolom tu pošast koja nam je pred vratima, rekao je Josip Mesić s Poljoprivredni odjel Veleučilišta u Požegi.

A osim u Istri, Zagorju i Međimurju, gdje već krče vinograde, pojavila se i na istoku Hrvatske. Uz ovako tešku vinogradarsku godinu u zaštitu se mora dodatno uložiti. No cijena konačnog proizvoda - vina, kažu proizvođači, neće rasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!