Teški dani za pčele i pčelare

12.08.2019.

18:18

Autor: I.G./T.D./HRT

default error photo
Veliki problemi za pčelare zapadnog dijela Varaždinske županije. Zbog temperaturnih skokova i loše klimatološke godine u nekim košnicama dogodio se pomor.
Veliki problemi za pčelare zapadnog dijela Varaždinske županije. Zbog temperaturnih skokova i loše klimatološke godine u nekim košnicama dogodio se pomor, a prinosi su manji i do osamdeset posto. Da bi pčelinje zajednice opstale, pčelari su ih primorani prihranjivati šećernim sirupom.

Pčelari na bednjanskom i lepoglavskog području pčele ovih dana prihranjuju sirupom od šećera. Milanu Vukovskom to je dnevna rutina.

- Bez tog sirupa pčele ne bi prezimile, jer nisu imale dobre uvjete da med unesu u plodište sebi za ishranu, ističe Milan Vukovski, iz Pčelarske udruge Čmalico.

U Žarovnici, u pčelinjaku Zvonka Galića, pčele su agresivne, bez zaštitne odjeće snimanje je nemoguće. Već stotinjak metara od košnice napadaju.

- Razlog ove njihove agresivnosti je loše vrijeme, visoke temperature i nedostatak hrane, objašnjava Zvonko. Ovako lošu godinu ni Mihalj Car ne pamti, svjedoči o osamdesetpostotnoj šteti.

- Ljudi imaju gubitke, dobitak je možda 20 posto - 2,3,4 kilograma. A trebao bi biti 30 do 35 kilograma kad je normalna godina, dodaje Mihalj Car.

Nagle izmjene hladnoće i topline, obilne kiše, pesticidi, samo su dio problema. Pčelari se boje da će šteta biti dugotrajna.

- Kad pčele zimuju na velikom postotku šećera, bit će to i veliki gubitak kroz zimu. U proljeće će njihov razvoj biti lošiji jer one trebaju med a ne šećer, kaže Zvonko Galić.

No, izbora nemaju. Da bi se održali, šećer im donira i lokalna zajednica. Trenutačno prodaju stare zalihe meda. Unatoč problemima, neće dizati cijenu jer zaključuju da su se ionako teško izborili za kupce.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!