18:22 / 03.05.2019.

Autor: Ana Zadro/HRT

Teže do gotovinskog kredita

Foto: arhiva, Davor Javorovic/PIXSEL

Foto: arhiva, Davor Javorovic/PIXSEL

Foto: - / -

Građani s prosječnom plaćom će, osim stambenih, i za uzimanje nenamjenskih kredita biti za 30-ak posto manje kreditno sposobni u odnosu na prošlu godinu.
Neke banke počele su primjenjivati preporuke HNB-a da za gotovinske kredite u obzir uzimaju iste kriterije kao za stambene. Podsjetimo, lani su ti kriteriji pooštreni zbog izmjena Ovršnog zakona te je sad zaštićena četvrtina, a ne kao prije, trećina plaće.

Građani s prosječnom plaćom tako će, osim stambenih, i za uzimanje nenamjenskih kredita biti za 30-ak posto manje kreditno sposobni u odnosu na prošlu godinu.

Gotovinski nenamjenski krediti lani su se povećali za 5,4 milijarde kuna u odnosu na 2017. i čine gotovo 40% ukupnih kredita kućanstvima.

S prosječnom plaćom od 6 tisuća kuna još početkom godine bilo je moguće podići gotovinski kredit od 225 tisuća kuna na rok od 10 godina. No zbog novih preporuka, sada - uz istu plaću - u pojedinim bankama moguće se zadužiti na 155 tisuća kuna - čak trećinu manje.

Mnogi misle da su nove preporuke prestroge. No, zbog slučaja franak, čini se, mnogi sad pušu i na hladno. I potrošači, i Hrvatska narodna banka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!