Tinov Porsche 'iz garaže' mogao bi krenuti na put oko svijeta

30.01.2022.

19:46

Autor: Ante Raić/Dnevnik/IMS/HRT

Tino Šturlić

Tino Šturlić

Foto: Dnevnik / HTV

Nakon pet godina rada u Rimac automobilima, Tino Šturlić odlučio se na samostalan pothvat. Osmislio je kompleksan sustav koji vrlo realno dočarava vožnju u trkaćem automobilu.

U maloj sobi na prvom katu jedne zaprešićke kuće u nizu Tino Šturlić izradio je simulator vožnje. Samouki je majstor bez formalnog fakultetskog obrazovanja, no to ga nije spriječilo da postane vrhunski stručnjak u ovom području.

Na simulatoru je radio pune tri godina, svakog dana nakon povratka s posla. Kako nije imao praktički nikakv budžet, prilikom odabira dijelova bio je prillično kreativan.

- Dosta je dijelova od simulatora je napravljano od polovnih stvari i reickliranih stvari, tako da tu ima svega. Ima nutra dijelova od fotokopirnih strojeva, ima podizača stakla oda auta, motora, objašnjava Tino.

Neke je dijelove ispisao 3D pisačem. A da bismo dobili pravu sliku o realističnosti sustava, na probnju smo vožnju povezli i našeg kolegu s Hrvatskog radija Marka Šivaka, koji se kao suvozač natječe u prvenstvu Hrvatske u reliju.

- U tim paničnim situacijama, a to je kada udarite negdje u ogradu ili doista letite van sa staze, volan hoće iščupati ruke, dakle toliko je realistično, kao kad se u pravom automobilu, kaže Šivak.

Svaki detalj sa staze, u ovom slučaju u Nurnburgringu vjerno je prenesen, a kako bi takav bio i simulator, u obzir su uzete sve komponente, primjerice temperatura guma, dok "motor" simulira onaj iz Porschea 992. Tina je nedavno posjetio i jedan poznati "youtuber", nakon čije je objave interes za njegov simulator naglo porastao.

- Stvarno, dobivam nekakve ponude i neke potencijalne kupce, tako da nije isključeno da bi se to moglo proizvoditi, zasad u nekoj manjoj seriji, nada se Tino.

Ako se to uistinu i dogodi, ovaj "automobil" iz zaprešićke "garaže" mogao bi krenuti na put oko svijeta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!