12:17 / 13.04.2020.

Autor: Pero Štrbe/Jure Jerković/Podnevni Dnevnik/IMS/HRT

Tko će ubrati jagode?

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Stiže vrijeme jagoda, prvog sezonskog voća. Od naših krajeva gdje se najviše sade, najprije se beru u dolini Neretve, zatim u vrgoračkom kraju pa zagrebačkom prstenu
Stiže vrijeme jagoda, prvog sezonskog voća. Od naših krajeva gdje se najviše sade, najprije se beru u dolini Neretve, zatim u vrgoračkom kraju pa zagrebačkom prstenu. Proteklih godina bili smo preplavljeni jagodama iz uvoza, ali ove će, više nego ikada prije, kupci dati prednost domaćima - ako ih bude imao tko ubrati.

Iz zelenih grmova provirile zrele jagode. A ti mali srcoliki plodovi beru se čim dozru i odmah otpremaju na tržište.

- Ove današnje jagode su prvo branje i njih ćemo prodati na tržnicama. Od idućeg tjedna, kada krenu malo veće količine, idemo preko otkupnih centara s tim da roba preko njih završava u domaćim trgovačkim lancima, rekao je Damir Sršen iz Metkovića.

Jagode su u neretvanskoj dolini posađene na 30 hektara. Ove sezone trebalo bi ih se ubrati između 500 i 600 tona.

- Imaju odličnu boju ,odlične kemijske parametre ploda. Plodovi su odlično obojeni i sjajni i mislim da je ovo jedna kvaliteta koju dugo nismo imali, rekao je agronom Robert Doko.

- Interesenata za kupovinu ima ali bit će problem najveći branje, rekao je Gradimir Šešelj iz Vlake.

I to zbog nedostatka berača, a najviše ih je iz BiH.

- Ostao sam bez 30 radnika koji se nalaze u Hercegovini koji rade kod mene već 15 godina. Jedan dio ljudi sam prikupio ali to je sve maleni broj, rekao je Ante Jović iz Agro Neretve iz Opuzena.

Proizvođači za prodaju nisu zabrinuti jer kažu da građani rado kupuju kvalitetnu, domaću robu, i to ubranu u zaštitnoj opremi primjerenoj situaciji.

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!