11:59 / 04.04.2019.

Autor: V.K./HRT

Tolušić: Mi Hrvati diktiramo rad trgovačkih lanaca

-

-

Foto: - / -

Agrokor je prošlost, što čeka Fortenova grupu s novom upravom i novim vlasnicima?
Agrokor je prošlost, što čeka Fortenova grupu s novom upravom i novim vlasnicima?

O tome su „U mreži Prvog“ govorili, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško te potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Ministar Tolušić je rekao kako je Vlada donošenjem zakona o postupku izvanredne Uprave prepustila posao upravljanja samoj izvanrednoj Upravi.

- Svi smo prihvatili zdravo za gotovo, da je u Agrokoru odnosno sada u Fortanovi, da je sve prošlo bez ikakvih problema. Iza toga su dvije godine mukotrpnog rada, velike borbe, maksimalne političke izloženosti ove Vlade. Mi smo stavili sve na kocku da spasimo ta radna mjesta i da spasimo kompaniju koja ima značenje za Hrvatsku i samu regiju. Spasili desetke tisuća radnih mjesta, spasili velik dio ili gotovo sve dobavljače, rekao je i napomenuo kako su mali OPG-ovci plaćeni u stopostotnom iznosu.

- Nismo potrošili niti jednu kunu poreznih obveznika. Samo smo dali dovoljno zraka koncernu da se konsolidira i da uspije u svojim nastojanjima, ističe Tolušić.

- Da nije bilo hrabrosti u tom trenutku, danas ne bi bilo Konzuma, ne bi bilo Belja, ne bi bilo PiK Vrbovca, ne bi bilo Pik-a Vinkovci, ne bi bilo Agro lagune i svih tih tvrtki koje su načelno odlične kada govorimo o tehnologiji, o ljudima koji tamo rade, ali su bili u ogromnim financijskim dubiozama, rekao je ministar.

Peruško je naglasio kako se mnogo toga u ovih 13 mjeseci koliko je na ovoj poziciji promijenilo. Proces je završio u nešto manje od dvije godine od trenutka kada je Agrokor ušao u izvanrednu Upravu do trenutka kada je došlo do implementacije. Sama nagodba je postignuta u 15 mjeseci od otvaranja izvanredne Uprave.

- U tom periodu osigurano je financiranje. Bitno su poboljšani rezultati poslovanja i danas mislim da grupa koja je izašla iz postupka izvanredne Uprave može na tržišnim uvjetima poslovati na tržištu. Naravno bez obzira na proces koji je stvarno po svemu bio vrlo brz, ja bih rekao jako uspješan, mislim da je tu i Vlada Republike Hrvatske na izuzetno dobar način odreagirala u trenutku kada je bilo potrebno pronaći rješenje unutar zakonskih okvira kako bi se proces mogao uopće voditi. Mislim da su i premijer i tadašnja potpresjednica Vlade učinili veliki korak i u taj proces uložili jako puno i svog osobnog autoriteta, istaknuo je Peruško.

- Jučer sam naglasio kako postoje tri bitne točke po kojima će se raditi u sljedećih godinu dana. Pod broj jedan je definitivno okončanje implementacije, tu je ostalo još nešto administrativnih detalja koji se moraju riješiti kao i prebacivanje Mercatora u Sloveniji. Imamo onda rad na refinanciranju trenutnog super senior duga od milijardu i 100 milijuna eura i na kraju je definitivno i poboljšanje poslovnih rezultata kako bi mogli bitnije poboljšati omjer između duga i profitabilnosti, rekao je.

Peruško naglašava kako je zainteresiranost investitora velika.

- Moram naglasiti da je jedna od bitnih stvari koja popravlja našu pregovaračku poziciju i nedavno poboljšanje kreditnog rejtinga Hrvatske.

Tolušić je istaknuo kako je Konzum do sada bio vodeći trgovački lanac, kada govorimo o količini hrvatske robe u njemu i to je ono što Vlada očekuje i u budućnosti od novih vlasnika, odnosno od nove Uprave.

- Kad već govorimo o hrvatskim proizvodima, mislim da nikada nije dovoljno naglasiti, da smo mi sami ti koji zapravo diktiramo rad trgovačkih lanaca, Hrvati kao potrošači. I dokle god mi kupujemo hrvatske proizvode dotle trgovački lanci ne mogu nama ništa diktirati, rekao je.

Tolušić je naglasio kako svi ljudi koji su bili kvalitetni i dalje imaju svoje mjesto u sustavu koji će se razvijati i nada se da će i plaće i uvjeti za radnike biti bolji nego prije.

Peruško je istaknuo kako bi Agrokor u ovome trenutku imao i potencijal zapošljavanja.

- Ako gledamo srednjoročno, mislim da će Fortenova grupa u cjelini imati potrebe za novim zaposlenicima. Mislim da nema nikakve potrebe za bojazan, što se tiče radnih mjesta, naglasio je Peruško.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!