14:20 / 09.05.2018.

Autor: Hina/B.S.LJ./HRT

Tolušić u dvodnevnom službenom posjetu Državi Izrael

Arhivska fotografija, snimio Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Arhivska fotografija, snimio Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić boravi u dvodnevnom službenom posjetu Državi Izrael.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić boravi u dvodnevnom službenom posjetu Državi Izrael, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva poljoprivrede napominjući kako je povod posjeta 20. Međunarodni sajam Agritech u Tel Avivu.

Tolušić je u posjet Državi Izrael otputovao na poziv izraelskog ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Urija Ariela. Sajam Agritech održava se svake treće godine i najveći je sajam poljoprivrede, navodnjavanja i inovacija u široj regiji.

U sklopu sajma organizirani su okrugli stolovi na kojima se raspravljalo o položaju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u klimatski nepovoljnim područjima i njihovoj ulozi u svjetskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Tolušić je, kako se navodi u priopćenju, sudjelovao u ministarskom panelu zajedno s domaćinom, ministrom Arielom, na kojem se govorilo o ulozi navodnjavanja u poljoprivrednoj proizvodnji.

Bilateralni sastanak dvaju ministara potvrdio je dosadašnja nastojanja o jačanju suradnje u području navodnjavanja, inovativne poljoprivredne proizvodnje i razmjene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

"Hrvatska i Izrael imaju iste ciljeve, a to je održiva poljoprivredna proizvodnja uz visoke standarde očuvanja okoliša", kazao je Tolušić napominjući kako je poznato da je Izrael od pustinje napravio uspješnu 'poljoprivrednu priču' sustavima navodnjavanja.

"Mi ne moramo navodnjavati pustinju, ali moramo navodnjavati, jer je to jedan od načina borbe protiv nepredvidljivosti klimatskih promjena i jedan od preduvjeta povećanja dohotka po hektaru", istaknuo je.

Kazao je i kako se ministar Ariel potrudio hrvatskom izaslanstvu pokazati razne primjere sustava navodnjavanja, njihove prednosti i nedostatke. Održali smo sastanke s najznačajnijim izraelskim i svjetskim tvrtkama u području dizajna i implementacije modernih rješenja navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta i razvoja tzv. pametne poljoprivrede, kazao je Tolušić napominjući kako se neće zadržati samo na razmjeni informacija, već će se uskoro krenuti s konkretnim aktivnostima u cilju povećanja navodnjavanih poljoprivrednih površina.

"To je uvjet bez kojeg se ne može, pri čemu ćemo koristiti iskustva najboljih", rekao je Tolušić napominjući i kako se radi i na povećanju razmjene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

"Hrvatski vinari i prehrambena industrija već su prisutni na izraelskom tržištu i svoju su proizvodnju prilagodili potrebama ovdašnjih potrošača. Očekujem da će Izrael uskoro postati jedno od značajnijih izvoznih tržišta za naše proizvode i u tom smislu smo se potrudili prezentirati upravo one proizvode za koje Hrvatska ima komparativne prednosti, a Izrael ih treba,", kazao je Tolušić u Tel Avivu.

Hrvatsko izaslanstvo prisustvovalo je i svečanom obilježavanju 60 godina postojanja izraelske agencije za razvoj međunarodne suradnje MAHSAV koje je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova Države Izrael.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!