Tomašević: Uskoro "Zelena javna nabava", prednost lokalnim proizvođačima hrane

15.10.2022.

14:52

Autor: T.D./HRT/Hina

Tomislav Tomašević u obilasku sajma "Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebacke zupanije i Grada Zagreba"

Tomislav Tomašević u obilasku sajma "Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebacke zupanije i Grada Zagreba"

Foto: Jurica Galoic / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u subotu skoro pokretanje pilot-projekta "Zelene javne nabave" za gradske ustanove, u sklopu kojeg će se dati prednost lokalnim proizvođačima hrane iz Zagreba i Zagrebačke županije.


- Kako bi smanjili emisije stakleničkih plinova i transport hrane u javnoj nabavi za naše ustanove, prioritizirat ćemo lokalne proizvođače iz Zagrebačkog prstena, najavio je Tomašević na 19. manifestaciji Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba kod Boćarskog doma.  

Pilot-projekt "Zelene javne nabave" poticat će smanjivanje potrošačkih lanaca, da potrošači što više hranu i ostale lokalne proizvode kupuju izravno od proizvođača. Time će više novaca ostati lokalnoj zajednici i samim proizvođačima.

- Takvu politiku dozvoljavaju direktive EU-a, a pilot-projekt krenut će s desetak gradskih ustanova, pojasnio je Tomašević.

Pozvao je pritom građane da danas i sutra do 18 sati dođu u Boćarski dom i posjete izlagače i proizvođače hrane i tradicijskih proizvoda na manifestaciji koja se održava u povodu Svjetskog dana seoske žene i Svjetskog dana hrane. 

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović istaknuo je da na manifestaciji nastoje promovirati svoje poljoprivredne proizvođače, kao županija sa 14.300 OPG-ova, što je najviše u Hrvatskoj.

Tomljenović kaže da Zagrebačka županija stremi ekološkoj proizvodnji, u koju najviše ulaže, jer to nije samo proizvodnja zdrave hrane, nego i proizvodnja koja štiti okoliš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!