19:27 / 12.10.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/B.V.

Ćorić za Dnevnik HTV-a: Reagirat ćemo ako bude prijetila eskalacija cijena

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja

Foto: HRT / Dnevnik

Ono što nam stoji na raspolaganju ako dođe do daljnje eskalacije jest intervencija, naravno da pratimo stanje. Predsjednik Vlade jasno je dao uputu da analiziramo različite scenarije, što činimo na razini Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja u Dnevniku HTV-a.

Proteklih mjeseci svjedoci smo snažnog rasta cijena svih energenata, ne samo nafte, nego i plina i struje. Situacija u Hrvatskoj jako je dobra u kontekstu krajnjih potrošača, odnosno kućanstava po pitanju cijena električne energije, odnosno plina, i držimo da ćemo i idućih mjeseci uspjeti zadržati cijene na trenutnoj razini za razliku od drugih europskih ekonomija. S druge strane cijena goriva i nafte je porasla, imali smo priliku vidjeti i današnju cijenu, istaknuo je ministar.

Do kada misle pratiti stanje, odnosno koliko gorivo treba poskupjeti da Vlada ipak odluči intervenirati smanjenjem trošarine, Ćorić odgovara kako je to moguće, ali kaže - dopustite da ocjenjujemo trenutak u kojem je intervencija prijeko potrebna. 

"Nismo zadirali u trošarine šest godina"


- Držimo da smo u proteklih godinu i pol dana, a referirat ću se na COVID krizu, itekako dobro analizirali stanje i intervenirali u onim ključnim trenucima kad je to bilo potrebno. Ono što ću naglasiti je da se trošarine nisu mijenjale od 2015. Dakle, taj sustav je bio stabilan i mi nismo zadirali u trošarine proteklih šest godina. Sada kada imamo rast cijena goriva postoje apeli s različitih strana da se utječe na cijenu. Međutim, mi u ovom trenutku ne znamo kako će se cijene kretati u narednim tjednima i mjesecima. 

Na pitanje ako bi Vlada odlučila dirati u trošarine, koja bi to bila stavka - ona za cestovna poduzeća ili ona za proračun, Ćorić je odgovorio da ponovno dolaze u fazu kalkulacije o samoj intervenciji te ističe da su i jedan drugi smjer upućivanja prihoda od trošarina važni.

- Bavimo se i ispunjavamo kriterije za ulazak u eurozonu od 1.1.2023. i stabilnost proračuna nam je izuzetno bitna. Takva politika Vlade postoji od 2016. otkad smo preuzeli odgovornost.

Koji je to scenarij u kojem bi Vlada intervenirala?

Na ponovljeno pitanje koja je to cijena na koju bi Vlada intervenirala, ministar odgovara - nećete dobiti odgovor na to pitanje.

- Ono što ću odgovoriti još jednom i dati uvjerenje hrvatskim građanima i građankama jest da u trenutku kada vidimo da nikakav drugi scenarij nije moguć, dakle da neće doći do smirivanja cijena, da ćemo reagirati ako bude prijetila eskalacija. Imajmo na umu da će nam cijena plina i struje u sljedećim mjesecima, za razliku od cijele Europske unije, govorim o kućanstvima, biti stabilna. To je vrlo važno zbog ogrjevne sezone. Međutim, neovisno o tome pratimo cijenu na ovom dijelu tržišta. Nažalost, tu je sudbina Hrvatske kao i svih zemalja članica EU-a, rekao je Ćorić. 

Što u travnju, ako cijene plina nastave divljati?

U ovom trenutku cijene su znatno više nego u referentnom razdoblju prošle godine. Ono o čemu će ovisiti cijena je zapravo razdoblje koje predstoji do tada, jer se cijena izračunava kao prosjek cijena u proteklom razdoblju. Vjerujemo da će doći do stabilizacije cijena. Vjerujemo i da će neki čimbenici koji u ovom trenutku utječu na visoke cijene poput nestabilnosti opskrbe, smanjene proizvodnje i nepoznanica oko Sjevernog toka 2, da će se razriješiti do tada i da ćemo u proljeće ući s nešto nižim cijenama, navodi.

Energija iz nuklearnih elektrana?

Ovisi li naša energetska održivost o većem korištenju nuklearne energije, ministar kaže ona ovisi prije svega o energetskom miksu koji Hrvatska ima na raspolaganju. 

- Ja vjerujem da će idućih deset godina donijeti povećanje udjela obnovljivih izvora energije. Međutim, ako se referirate na korištenje električne energije proizvedene u nuklearnim elektranama, mi od toga ne bježimo, mi i danas koristimo električnu energiju proizvedenu u nuklearnoj elektrani Krško i neovisno o činjenici što Hrvatska na svom teritoriju neće ići u izgradnju takvih potencijala jer to nije naš smjer, mi smo u konačnici zemlja koja je opredijeljena ka "obnovljivcima", ali ćemo svakako koristiti mogućnosti koje će nam stajati na raspolaganju. Tu prije svega mislim na suradnju sa slovenskom stranom po pitanju drugog bloka Krško i eventualno dobavu iz Republike Mađarske, ako se za to stvore uvjeti kada njihova elektrana bude gotova.

Budućnost solara u Hrvatskoj?

Sigurno dobra i sigurno potentna s obzirom na broj sunčanih sati na većini naših pozicija, odnosno smjer u kojem mi idemo i afirmiramo ga u konačnici i kroz premijski model. A i u kontekstu naših omotnica iz Europe će biti izgradnja malih ili velikih solarnih elektrana, zaključuje Ćorić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!