15:05 / 06.03.2020.

Autor: HINA/HRT

Topusko: Braniteljske zadruge sve zapaženiji proizvođači poljoprivrednih proizvoda

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Čak 267 braniteljski zadruga i OPG-ova s oko 4.600 zaposlenih branitelja i članova njihovih obitelji sve su zapaženiji proizvođači poljoprivrednih proizvoda i opskrbljivači tržišta, rečeno je u petak u Topuskom na Konvenciji zadruga hrvatskih branitelja.
Čak 267 braniteljski zadruga i OPG-ova s oko 4.600 zaposlenih branitelja i članova njihovih obitelji sve su zapaženiji proizvođači poljoprivrednih proizvoda i opskrbljivači tržišta, rečeno je u petak u Topuskom na Konvenciji zadruga hrvatskih branitelja.

Na skupu koji je organiziralo Ministarstvo hrvatskih branitelja zadrugari su informirani o novostima u zadružnom poduzetništvu te drugim temama od značaja za njihovo poslovanje. Posebno je bilo riječi o ostvarivanju potpora raznih institucija, primjeni zakonskih odredbi koje se tiču zadruga te aktivnosti Ministarstva u koje se zadruge mogu uključiti. Svoj doprinos radu konvencije, koja se održava svake druge godine, dali su i ministri branitelja Tomo Medved te gospodarstva Darko Horvat, kao i predstavnici drugih ministarstava i državnih institucija.


Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u Topuskom je pozvao i druge branitelje koji imaju mogućnosti da se organiziraju i udruže u projekt zadruga.


- Analizirali smo čitav spektar dosadašnjih mjera koje smo proveli i korištenja fondova EU, te suradnju naših gospodarskih subjekata. Poglavito ovdje želim izdvoji našu suradnju koju smo prije dvije godine počeli s Podravkom, gdje smo naše braniteljske zadruge usmjerili da svoje proizvode plasiraju  u Podravku i s ponosom mogu istaknuti da smo u ove dvije godine imali više od 20 milijuna kuna prometa prema Podravci. Samo u 2019. godini branitelji su tvornici isporučili čak 11,5 tisuća tona poljoprivrednih proizvoda, rekao je Medved.


Medved: Ove godine još ambiciozniji


Ove će se godine, kaže, još ambicioznije pristupiti tom programu.


- Isto tako analizirali smo normativne akte koji tretiraju ovu tematiku, kako bi pronašli modele za još učinkovitije i uspješnije poslovanje naših braniteljskih zadruga. Sve to radimo u suradnji s našim županijama, gradovima i općinama, s udrugama iz Domovinskog rata te svim resorima u Vladi. Ministarstvo branitelja kroz svoj program potiče i stimulira osnivanje zadruga, a bilo je riječi i o drugim programima na koje se zadruge kao gospodarski subjekti mogu javljati, ovisno o konkretnoj djelatnosti kojom se bave - paleta djelatnosti je vrlo široka, od ribarstva do poljoprivredne proizvodnje, istaknuo je ministar branitelja.


Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izrazio je zadovoljstvo što se konvencija ove godine održava u Topuskom, odnosno Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje također djeluje desetak braniteljskih zadruga, koje su koristile poticajna sredstva za osnivanje, ali i druge  programe koji su bili na raspolaganju za proširenje proizvodnje.


Kako bi olakšali plasman proizvoda i ova je županija poticajnim mjerama pomagala braniteljima. Tako su i u županijskom prodajnom lancu Kupujmo lokalno, zastupljeni i proizvodi braniteljskih zadruga, a time se ujedno podupire zaposlenost branitelja, što je doprinos opstanku stanovnika na ruralnom području, rekao je Žinić.


Prije početka konvencije, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačke županije i općine Topusko položilo je vijenac i zapalilo svijeće uz spomenik svim poginulim hrvatskim braniteljima i drugim žrtvama Domovinskog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!