19:14 / 29.01.2019.

Autor: HRT

Tot: Najskuplja energija je ona koja vam treba a koju nemate

-

-

Foto: - / -

Riječ je o viziji razvoja tog iznimno važnog sektora u sljedećem desetljeću, ali i s pogledom sve do 2050. godine.
Sigurna opskrba energijom koja ne ugrožava okoliš i cjenovno je dostupna preduvjet za kvalitetan život građana, funkcioniranje gospodarstva i cjelokupnog društva. Hrvatska bi uskoro trebala dobiti novu energetsku strategiju.

Riječ je o viziji razvoja tog iznimno važnog sektora u sljedećem desetljeću, ali i s pogledom sve do 2050. godine. Kao podloga poslužit će vrlo opsežna Zelena knjiga koju je izradio Energetski institut "Hrvoje Požar".

Izvršni voditelj izrade Analize i podloge za izradu energetske strategije Republike Hrvatske - Mario Tot i Domagoj Validžić, pomoćnik ministra za energetiku gostovali su večeras u emisiji "Tema dana".

- Ponudili smo nekoliko scenarija, svi su razvijeni po načelu najmanjeg troška. Pokazalo se da su to rastući udio obnovljivih izvora energije - oni će biti konkurentni i ekološki prihvatljivi. Vodili smo računa i da ta opskrba bude sigurna i stabilna u smislu pogona svih dijelova energetskog sustava - izjavioi je Mario Tot.

Domagoj Validžić je naglasio da je trenutna strategija RH u mnogočemu zastarjela te da je zbog toga donesena odluka da se izradi nova koja će afirmirati prirodne potencijale koje ima RH.

- Planitramo u ožujku objaviti energetsku strategiju u javnoj raspravi. Odmah po usvajanju nove strategije ćemo napraviti i provedbeni plan kojim će se strategija implementirati i neće ostati mrtvo slovo na papiru - najavio je Validžić.

Kako je objasnio Tot, ideja strategije je ukupno smanjenje emisije stakleničkih plinova.

- Prirodni plin je fosilno gorivo koje doprinosi tim emisijama. Mi ga promatramo kao tranzicijsko gorivo - i dalje figurira u svim scenarijima razvoja ali dolazi do opadanja njegove potrošnje u skladu s globalnim ciljevima smanjenja emisije stakleničkih plinova i povećanje razine energetske učinkovitosti - rekao je.

Validžić se osvrnuo i na važnost priojekta LNG:

- Naša vlastita proizvodnja je na razini 40 posto potrošnje, nažalost ta tendencija je i dalje u opadanju i to iznosi 8 posto na godišnjoj razini. Sukladno tome ideja ovih ključnih projekta je da zadržimo odgovarajuću razinu sigurnosti opskrbe i tu je ključna važnost projekta LNG. Sam pad potrošnje plina će ovisiti o mjerama energetske učinkovitosti koje su već u implementaciji a u budućnosti će se sve više implementirati.

Što se tiče cijene plina, Validžić je naglasio da ona uvelike ovisi o pregovorima s dobavljačima i o mogućnostima sklapanja dugoročnih ugovora. Uvjeren je i da će upravo to u konačnosti određivati i cijenu LNG plina.

- Projekt LNG ne treba promatrati kao jedan projekt, to je dio plinskog sustava koji doprinosi sigurnosti opskrbe. Sigurnost opskrbe može biti vrlo skupa jer kažu da je najskuplja energija ona koja vam treba a koju nemate - poručio je Tot.

Što se tiče potencijala kojim raspolaže RH, Validžić je izjavio da je trenutno realizirano 828 megavata u obnovljivim izvorima energije i mahom su to privatni investitori.

- Očekujemo daljnja ulaganja i kroz njih ćemo ostvarivati ciljeve koji se tiči niskougljičnog razvoja- rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!