15:13 / 11.11.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Trajna zaštita Jabučke kotline

Otok Žirje

Otok Žirje

Foto: - / Shutterstock

Opća komisija za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM), čije stranke su sve zemlje Sredozemlja, odlučila je da posebna regulacija ribolova u dijelu Jabučke kotline, kojom se do sada privremeno štitilo ribarske resurse, postaje trajna, priopćila je Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).  

Jabučka kotlina je područje u središnjem Jadranu, koje se proteže od hrvatskog otoka Žirja do talijanske Ortone, u dužini od 130 kilometara.


To je dobitna situacija: morska bioraznolikost se oporavlja, a ribari imaju koristi od sve obilnijeg i vrjednijeg ulova, poručuju iz WWF-a koja je od 2. do 6. studenog sudjelovao na 44. sjednici Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju.


- Dosadašnja mjera zaštite pokazala se vrlo uspješnom te je pridonijela obnovi populacija oslića i škampa, ali i niza drugih morskih organizama, na zadovoljstvo ribara, znanstvenika, nevladinih organizacija i Uprave ribarstva, rekao je Mosor Prvan, izaslanik WWF-a pri Općoj komisiji za ribarstvo na Sredozemlju.


Sada ovo prekogranično područje Hrvatske i Italije dolazi pod obvezujuću trajnu zaštitu kako bi i dalje moglo opskrbljivati ribom okolna područja u kojima je ribarenje dopušteno, dodao je.


Zemlje koje su se prošlog tjedna sastale na godišnjem zasjedanju Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM) Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), te u nazočnosti nevladinih organizacija, kao što je IUCN (Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava), Oceana i WWF, usvojile su i višegodišnje planove upravljanja za održivo iskorištavanje pridnenih i malih pelagičkih stokova u Jadranskom moru, kako bi se osigurala održivost ribolovne aktivnosti usmjerene na te resurse.


- Ovo je veliki korak prema održivoj budućnosti ribarstva, ali i sjajan primjer za uspostavu ovakvih novih područja, kako na Jadranu tako i na cijelom Sredozemlju, istaknuli su u WWF-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!