Tramišak: EU projekti u Valpovu za povećanje kvalitete života građana

19.08.2022.

15:53

Autor: V.G./Hina/HRT

 Tramišak na sastanku s gradonačelnikom Šutalom

Tramišak na sastanku s gradonačelnikom Šutalom

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak izjavila je u petak kako se na području Valpova realizira nekoliko projekata, sufinanciranih sredstvima EU-a te uz potporu države, s ciljem povećanje kvalitete života građana ovoga područja.


Nakon sastanka s gradonačelnikom Matkom Šutalom Tramišak je kazala kako je jedan od tih projekata "Priča o kulturnoj bašinii Matije Petra Katančića", vrijedan više od 16,5 milijuna kuna, od čega je oko 7,7 milijuna europskih sredstava.

Istaknula je kako je dodatna sredstva od četiri milijuna kuna osiguralo nadležno Ministarstvo, kako bi dio koji sufinancira grad Valpovo bio što manji.

Izvijestila je kako ove godine treba započeti i projekt izgradnje Doma kulture u valpovačkom prigradskom naselju Ladimirevci, za koji je Ministarstvo osiguralo četiri milijuna kuna.

Pojasnila je kako će dom kulture nositi ime Fabijana Šovagovića, rođenog u tome mjestu, i biti će trajni spomen na velikog hrvatskog glumca i umjetnika.

Gradonačelnik Šutalo rekao je kako je projekt "Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića" pri kraju. Slijedi opremanje stare gradske vijećnice i novoizgrađenog Edukacijskog centra, posvećenog najpoznatijem Valpovčaninu.

Očekuje da će se to završiti do kraja kolovoza, kako bi se u rujnu mogla održati završna konferencija projekta.

Ističe kako Katančić slovi za najučenijeg Slavonca 18. i 19. stoljeća, ali se do sada nije sustavno radilo na tome da ga se brendira.

U posljednje tri godine organiziramo manifestaciju "Dani Matije Petra Katančića", na koju privlačimo struku te studente, koji proučavaju njegovo djelo.

Na novoizgrađenom središnjem gradskom trgu imamo pojedine točke, gdje će se posjetitelji moći upoznati s nekim dijelovima iz Katančićeva života te s onim što Valpovo može ponudiiti u turističkom smislu, pojasnio je Šutalo.

Govoreći o izgradnji Doma kulture u Ladimirevcima Šutalo navodi kako su na natječaju nadležnog Ministarstva povukli maksimalan iznos od četiri milijuna kuna, a iako se vrijednost projekta procjenjuje na 7,6 milijuna kuna, u sufinanciranje se uklučila i Osječko-baranjska županija , a vjeruje da će se dio sredstava osigurati i preko Ministarstva kulture.

Najvažnije je da ćemo u relativno kratkom vremenu imati novi sadržaj u našem prigradskom naselju, preko kojeg namjeravamo brendirati Fabijana Šovagovića, kao jednog od najpoznatijih hrvatskih glumaca te ojačati lokalnu kulturnu scenu, istaknuo je Šutalo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!