Tramišak: Revitalizacija Dalmatinske zagore počinje krajem godine

23.08.2022.

18:03

Autor: M.M./HRT/Hina

Tramišak: Revitalizacija Dalmatinske zagore počinje krajem godine

Tramišak: Revitalizacija Dalmatinske zagore počinje krajem godine

Foto: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU / -

Ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak posjetila je u utorak Imotski, Podbablje i Cistu Provo, gdje se susrela s predstavnicima devet jedinica lokalne samouprave, pri čemu je najavila da revitalizacija područja Dalmatinske zagore počinje krajem godine.

Tema sastanka bile su potrebe specifičnog područja depriviranog područja Dalmatinske zagore tj. Imotske krajine.

- Za Dalmatinsku zagoru te revitalizaciju tog područja koja počinje već krajem ove godine, u okviru proračuna Ministarstva za 2023. godinu planirano je 50 milijuna kuna, kazala je Tramišak.

Naglasila je kako je do sada iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) na području Imotske krajine ukupno ugovoreno 41,37 milijuna eura (314,39 milijuna kuna), dok je iz nacionalnih sredstava uloženo 4,83 milijuna eura (36,19 milijuna kuna).

Kako bi jedinice lokalne samouprave nastavile realizirati svoje projekte i kako bi se nastavila ulaganja, Vlada priprema posebni program za razvoj Dalmatinske zagore u sklopu regionalnih razvojnih projekata i razvoja potpomognutih područja.

Na raspolaganju ukupno 5,203 milijardi eura

U okviru regionalnih programa kohezijske politike za novo programsko razdoblje na raspolaganju je ukupno 5,203 milijardi eura kroz Program konkurentnost i kohezija te 1,569 milijardi eura kroz Integrirani teritorijalni program.

U sklopu ulaganja za potpomognuta i brdsko-planinska područja usmjereno je preko 470 milijuna eura (preko 3,57 milijardi kuna), istaknula je ministrica.

To obuhvaća ulaganja u područja digitalizacije za građane, poduzeća, digitalne povezivosti (agregacijska mreža), energetske učinkovitosti, upravljanje rizicima (vatrogastvo), vodnokomunalne infrastrukture, bioraznolikosti i zelene infrastrukture, povezivosti (biciklističke staze), sektor zdravstva (aktivnosti primarne zdravstvene zaštite), stambene infrastrukture, obrazovanje (sportske dvorane u sklopu CDŠ) te kulture i turizma.

Osim toga, u okviru Integriranog teritorijalnog programa postoji iznos od 66 milijuna eura, koji se odnosi na ulaganja u poduzetničke potporne institucije, u okviru industrijske tranzicije.

Kako bi se povećala atraktivnost potpomognutih i brdsko-planinskih područja za privlačenje ulaganja i omogućio rast i razvoj malih i srednjih poduzeća u okviru regionalnih lanaca vrijednosti, koji čine okosnicu lokalnog gospodarstva na tim područjima, dat će se podrška razvoju specijalizirane poslovne infrastrukture za male i srednje poduzetnike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!