Tramišak u Osijeku najavila veće potpore poduzetnicima i strateška ulaganja

26.11.2021.

16:14

Autor: Hina/HRT

Ministrica Nataša Tramišak

Ministrica Nataša Tramišak

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak izjavila je u petak u Osijeku kako će podjela Hrvatske na četiri statističke regije omogućiti veće potpore poduzetnicima, a planovi industrijske tranzicije omogućit će ulaganja u strateške gospodarske grane u tim regijama.


Nakon sastanka Koordinacijskog vijeća regije Panonska Hrvatska, Tramišak je podsjetila kako je Hrvatska, po NUTS 2 nomenklaturi, podijeljena na četiri regije, koje su statističkog tipa, ali imaju svrhu privlačenja investicija iz fondova EU na određeno područje.


Istaknula je kako će po novoj karti regionalnih potpora, koja stupa na snagu od 1. siječnja 2022. poduzetnici s područja regije Panonska Hrvatska imati 25 posto veće potpore nego do sada.


- Za male poduzetnike potpore će biti 70 posto, za srednje 60 posto, a za velike 50 posto, kada se budu javljali na natječaj za ulaganja u materijalnu ili nematerijalnu imovinu, razvoj poslovanja, izgradnju proizvodnih pogona ili kupovinu opreme. Vjerujemo da će ih to potaknuti na ostanak, na daljnja ulaganja i stvaranje kvalitetnijih radnih mjesta, pojasnila je Tramišak.


Dodala je kako se na sjednici razgovaralo i o planu industrijske tranzicije regije Panonska Hrvatska, koji je već dio programiranja prema Europskoj komisiji za razdoblje od 2021. do 2027., a u kojemu je alocirano novih 160 milijuna eura, za koje će se u budućnosti raspisivati pozivi samo za poduzetnike s područja Panonske Hrvatske.


Svaka će regija imati svoje specifične pozive, a konkretan smisao je ulagati u one grane gospodarstva, koje imaju najveći potencijal za ekonomski rast i razvoj.


- Na području Panonske Hrvatske prepoznali smo pet takvih grana: poljoprivredu i prehrambenu industriju, drvno-prerađivačku i metaloprerađivačku industriju, informacijsko-komunikacijske tehnologije i kontinentalni turizam. Kroz ovih pet strateških grana razvijat će se strateški lanci vrijednosti u kojima ćemo poticati poduzetnike na stvaranje partnerstava, inovacija, novih proizvoda i strateško brendiranje, kazala je ministrica Tramišak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!