19:07 / 14.09.2019.

Autor: Silvana Skočajić/HRT

Treba li povećati turističku pristojbu?

Foto: arhiva, Dino Stanin/PIXSELL

Foto: arhiva, Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od sljedeće godine svi oni koji prespavaju u glavnom gradu plaćat će turističku pristojbu od 12 kuna umjesto dosadašnjih 10.
U nedjelju istječe rok za odluku o visini turističke pristojbe za sljedeću godinu, koju su trebale predložiti lokalne vlasti. Ovo je prvi put da oni odlučuju o visini pristojbe unutar propisanog najvišeg i najnižeg iznosa koji je odredio ministar turizma. Zanimljivo je da je velika većina gradova i općina odlučila zadržati paušal za privatne iznamljivače na najnižem iznosu od 350 kuna.

Za sve turiste koji dođu u Zagreb, Markov trg nezaobilazno je mjesto i prilika za još jednu uspomenu. Od sljedeće godine svi oni koji prespavaju u glavnom gradu plaćat će turističku pristojbu od 12 kuna umjesto dosadašnjih 10. No i privatni iznamljivači za svoje usluge, gradu Zagrebu davat će više novca.

- Povećanje godišnjeg paušala po krevetu sa 345 na 400 kuna zapravo će se anulirati kroz veći broj dolazaka novih turista u Zagreb prema tome to povećanje ne možemo reći da se neće osjetit međutim bit će neznatno da to tako kažem za one koji se bave iznajmljivanjem, kaže Davor Filipović, iz Odbora za gospodarski razvoj Grada Zagreba.

Razliku će osjetiti privatni iznamljivači u Bujama koji će godišnje plaćati 500 kuna, što je i najveći paušal u Istarskoj županiji.

- Mogu samo reći da je to bila želja i odluka konačno turističke zajednice, Vijeća turističke zajednice grada Buja, dakle gdje sjede i predstavnici velikih hotelijera i malih hotelijera i različitrih obrta prema tome vjerojatno je postignut takav dogovor, rekao je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

A jedan od najposjećenih turističkih gradova Dubrovnik odlučio je pak sljedeće godine zadržati paušalno plaćanje na najnižoj razini od 350 kuna dok će turisti plaćati 10 kuna po noćenju. No 2021. plaćat će dvostruko.

- Ovu odluku smo donijeli iz razloga što su već svi hotelijeri započeli potpisivanje svoji ugovora alotmanskih sa svojim partnerima i donošenje odluke je jednostavno došlo prekasno da bi se ove godine moglo reagirati na promjenu, ističe Romana Vlašić, direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Ovo je prvi put da općine i gradovi sami odlučuju o visini turističke pristojbe. Velika većina odlučila je zadržati paušal za privatne iznamljivače na najnižem iznosu.

- Na ovaj način su zbilja mogli doći do dodanih sredstava koja su im potrebna. Ja se nadam da će ipak nakon boljih kvalitetnijih analiza koje će imati do kraja godine, za 2021. ipak bit jako puno gradova i općina koje će to ipak pomaknuti i vidjeti kvalitetno one realne svrhe koje su njima potrebite, rekao je Gari Cappelli, ministar turizma.

65 posto novca od turističke pristojbe ostaje lokalnoj zajednici za razvoj turizma a ostatak se dijeli regionalnoj i nacionalnoj zajednici.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!