"Treba raditi, a radnike treba platiti"

01.02.2021.

09:22

Autor: Ivica Grudiček

Josip Obad

Josip Obad

Foto: Ivica Grudiček/Dobro, jutro Hrvatska / HRT

Tvrtki Metal Obad iz Donje Poljane dodijeljena je nagrada Zlatna kuna za životno djelo Hrvatske gospodarske komore. Tvrtka se bavi strojnom obradom metala, zapošljava 109 radnika a mi smo doznali tajnu njihovog opstanka.

Nakon što je izučio tokarski zanat u lokalnoj tvrtki Josip Obad je 1995. pokrenuo, u garaži - svoju tvrtku. S jednim zaposlenim i jednim radnim strojem. Posla je bilo malo, radili su zakovice da namještaj domaćih tvrtki i "nešto sitno na tokarskim automatima".

I tako godina za godinom. Sve što se zaradilo uložilo se u strojeve. I zapošljavalo. U jeku krize 2008. uloženo je u proizvodnu halu, zaposlena su bila 33 radnika. Da ne bi stavili ključ u bravu, dignuli su krediti i krenuli u rizik i - opstali.  

Danas im se poslovni prostori prostiru na više od tri tisuće četvornih metara u kojima su novi, sofisticirani CNC strojevi. Zaposleno je 109 radnika. Stoga ne čudi da je plaketa Zlatna kuna za životno djelo dodijeljena upravo Josipu Obadu. 

- Težište im je na proizvodnji malih serija. Stručna znanja i kompetentnost su ključni. Ono što od njih očekujem jest da u budućnosti krenu u razvoj nekih vlastitih proizvoda, kaže Dragutin Gložinić iz Županijske komore Varaždin. 

Aktualna pandemija im zasad nije ugrozila poslovanje, izvoze u Njemačku, Austriju i Švicarsku. Formula za uspjeh Josipa Obada je: "Treba raditi i platiti, bez radne snage koju imamo toga ne bi bilo".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!