16:39 / 30.10.2019.

Autor: Marko Percan/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Trećina gostiju u Hrvatsku dolazi - jesti

-

-

Foto: - / -

Prema istraživanju Thomas iz 2017., 30% gostiju navodi gastronomiju kao jedan od glavnih motiva dolaska u Hrvatsku.
Lijepo vrijeme u listopadu produžilo je uspješnu turističku sezonu za još koji tjedan. Kada se tome pridoda i bogatstvo gastronomije, broj turista i u posezoni mogao bi biti još i veći. Upravo je to bila tema konferencije koja se održala u Istri. 

- Koncepcija ove konferencije je da povežemo tri stvari - gastronomiju, turizam i ruralni razvoj, jer uz turiste koji dođu, oni traže kvalitetnu ponudu, a kvalitetna ponuda u ovoj regiji je kvalitetna hrana, kazao je organizator konferencije Ivica Božan.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić kazao je kako je, prema istraživanju Thomas iz 2017., 30 posto gostiju navodi kao jedan od glavnih motiva dolaska u Hrvatsku - gastronomiju. Međutim, potencijal je puno veći jer 93 posto njih želi doživjeti poseban doživljaj vezan uz gastronomiju.

Ali i uz enologiju - jer samo u Istri vinske podrume godišnje posjeti preko 200 tisuća turista. No, potencijal je puno veći. Kako bi ga dosegnuli - važno je educirati turističke djelatnike. Kako bi znali dobro predstaviti ono što naši vinari, maslinari i ostali proizvođači plasiraju na tržište.

Gastronomija je stoga jedan od deset ključnih segmenata hrvatskoga turizma na kojemu će se temeljiti i budući turistički razvoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!