09:59 / 31.12.2018.

Autor: HRT

Trgovački sud nije pokrenuo predstečajni postupak nad 3.majem

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Trgovački sud u Rijeci danas ipak nije pokrenuo predstečajni postupak nad 3. majem, iako je Fina predložila stečaj riječkog brodogradilišta zbog neprekidne blokade računa dulje od 120 dana.
Trgovački sud u Rijeci danas ipak nije pokrenuo predstečajni postupak nad 3. majem, iako je Fina predložila stečaj riječkog brodogradilišta zbog neprekidne blokade računa dulje od 120 dana.

Održana je izvanredna skupština dioničara društva na kojoj su, među ostalima, bili predstavnici Uljanik grupe i direktor 3. maja Maksimilijan Percan. Prihvaćene su izmjene statuta tog brodogradilišta, kojima je ponovno uvedena mogućnost imenovanja višečlane Uprave, s najviše pet članova.

- Ovo čak graniči s genocidom nad trećemajcima i 3.majem. Ponavljam, preko 500 ljudi već je otišlo, a strah me da će nakon ovih blagdana biti još veći egzodus iz 3. maja. Prvenstveno apeliram na ministarstvo gospodarstva, na sve dionike i na potencijalne ponuđače da daju svoje ponude do 24. ili 25. siječnja da se konačno prekine agonija i da krenemo raditi ove brodove koje imamo u 3. maju, rekao je Juraj Šoljić, predsjednik Sindikalnog odbora 3. maja.Riječki 3. maj u sastavu je Uljanik grupe, a pulski je Uljanik prije desetak dana raskinuo strateško partnerstvo s Kermas energijom Danka Končara te odlučio ponovno pokrenuti proces traženja i slanja poziva investitorima spremnima uložiti u restrukturiranje.

U izjavi nakon današnje skupštine, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel također je kazao kako je skupština održana barem godinu dana prekasno.
- Po stoti put smo čuli kako Uprava Uljanika čini velike napore da riješi probleme 3. maja, no, vidimo da kreće postupak otvaranja stečaja, posve čudna i neprirodna situacija, rekao je.

Obersnel je također istaknuo da je - 3. maj završio program restrukturiranja i postao član Uljanik grupe s podebljim stanjem na svom računu, a danas je u situaciji da se nalazi pred stečajem.

- Vlasnik 3. maja jest u problemima, ali još uvijek nije pred stečajem, rekao je Obersnel, koji smatra da za sve što se događalo u zadnjih godinu dana odgovornost snose uprave 3. maja i Uljanika. Od njih, kaže, očekuje da u idućih mjesec do dva ipak iznađu mogućnosti da se izbjegne stečaj 3. maja.

Na novinarsko pitanje što je na skupštini kazao direktor 3. maja Maksimilijan Percan, Obersnel je prenio da su - predsjednik Uprave 3. maja i član Uprave Uljanika po stoti put ponovili da čine maksimalne napore da se prevlada postojeća situacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!