18:04 / 24.10.2020.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Trgovci strahuju od novog 'lockdowna'

-

-

Foto: - / -

Mnogi su trgovci tijekom pandemije ubrzali digitalizaciju i ojačali internetsku trgovinu.
U prvih osam mjeseci maloprodaja je u Hrvatskoj pala za gotovo 7 posto. Promet u trgovinama hranom, pićem i duhanskim proizvodima bio je manji za više od 11 posto, tekstilom i obućom za 23, a prodaja automobila pala je za četvrtinu u odnosu na isto razdoblje lani. S druge strane, prodaja lijekova i kozmetike veća je za 6 i pol posto. I dok se mnogi još oporavljaju ili se nisu ni oporavili od zaključavanja gospodarstva na proljeće, mnogi trgovci već su zabrinuti i mogućim novim restrikcijama ako ne uspijemo zaustaviti rast broja novooboljelih.

Police trgovina polako se pune božićnim ukrasima za najrastrošniji mjesec u godini. Kupaca je malo, a trgovci strahuju od mogućeg zatvaranja.

- Bojimo se 'lockdowna' i nadamo se da se pravi 'lockdown' u punoj mjeri neće dogoditi jer smo u trećem i četvrtom mjesecu stradali od 'locdowna'. Vlada psihoza koja sputava kupovnu moć. Ljudi su oprezniji i manje se kupuje, kaže Slobodan Školnik, direktor Emmezete.

U osam mjeseci promet u maloprodaji pao je za gotovo 7 posto. Najveći pad bilježe autokuće, čak 24 posto, malo manje trgovine tekstilom, obućom i namještajem, dok je prodaja lijekova i kozmetike u plusu.

- Nismo u ovih devet mjeseci zabilježili pad prometa što mi je drago jer smo jedini trgovac koji od Nove godine ne radi nedjeljom i blagdanom. Nismo otpuštali jer u trgovini fali zaposlenih, rekao je Ivica Katavić, predsjednik Uprave KTC-a.

Maloprodaja bi ove godina zbog pandemije mogla izgubiti nekoliko milijardi kuna, procjenjuju analitičari. U izazovnoj godini ipak ima i onih kojima prihodi rastu i koji ulažu u nove trgovačke lokale.

Pred nama je otvaranje Poreča i Požege i mnogo dostavnih centara u regiji. Kruna investicija sljedeće godine je velik logistički centar da budemo spremni za nove izazove u budućnosti, kaže Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Pevexa.

Mnogi su trgovci tijekom pandemije ubrzali digitalizaciju i ojačali internetsku trgovinu.

- Sve više prelazimo na online trgovinu, rastu web šopovi i elektronička trgovina. U prvih šest mjeseci rast je 13,9 posto što je odličan podatak jer je ona do sada rasla 12 posto, rekla je Tomislava Ravlić, Sektor za trgovinu i financije HGK.

Kolaps u pandemiji nitko ne priželjkuje jer se distributivnom trgovinom bavi gotovo petina naših tvrki. U trgovini na malo i veliko zaposlene su 204.000 radnika s udjelom od 10 posto u našem BDP-u.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!