10:34 / 18.09.2018.

Autor: B.S./P.F./HRT

Trgovinski konflikt SAD-a i Kine sve veći

-

-

Foto: - / -

Bijela kuća objavila je uvođenje novih carina za robu uvezenu iz Kine u vrijednosti od oko 200 milijardi dolara. Tarife od 10% na uvoz iz Kine stupaju na snagu 24. rujna.
Zahuktava se trgovinski konflikt  između SAD-a i Kine. Bijela kuća objavila je uvođenje novih carina za robu uvezenu iz Kine u vrijednosti od oko 200 milijardi dolara. Tarife od 10% na uvoz iz Kine stupaju na snagu 24. rujna, a u siječnju sljedeće godine te će tarife narasti na 25%.

U priopćenju koje je objavila Bijela kuća, službeni Washington upozorava Kinu da će eventualni protuudar Pekinga-  dodatne carine za američke farmere i druge proizvođače, biti kažnjen uvođenjem carina za kinesku robu u vrijednosti od oko 267 milijardi dolara.

Administracija Donalda Trumpa ranije je uvela carine za kineske proizvode  u vrijednosti od 50 milijardi dolara kako bi natjerala Kinu da promijeni svoju trgovinsku prasku.

Izaslanstva dvaju najvećih svjetskih ekonomija ovaj su tjedan u Washingtonu trebala nastaviti trgovinske pregovore. No, pitanje je hoće li kineski pregovarači doći na novi krug razgovora nakon objave Bijele kuće o dodatnim carinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!