17:41 / 03.10.2019.

Autor: M.Š./HRT

Trgovinski rat SAD-EU; HGK: Neće značajnije utjecati na Hrvatsku

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: - / REUTERS

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u četvrtak ocjenjuje da nove američke uvozne carine neće značajnije utjecati na hrvatski izvoz u SAD.
Nakon presude Svjetske trgovinske organizacije da Sjedinjene države imaju pravo uvesti carine do 7 i pol milijardi dolara, kako bi nadoknadile štetu Boeinga prouzročenu nelegalnim europskim subvencijama njegovu konkurentu Airbusu, Amerikanci su najavili uvođenje carina od 25 posto na više stotina europskih proizvoda.

Među njima su francuska vina, talijanski sir i škotski viski. Europska unija najavila je da će uzvratiti istom mjerom.

- Lako je započeti trgovinske ratove, ali oni brzo eskaliraju i najčešće završe loše za onoga tko ih je inicirao, i to na njegovu terenu. Europa će uvijek braniti slobodnu i poštenu trgovinu zasnovanu na istoj razini i reciprocitetu. Jesmo spremni i odlučni trgovati, ali nećemo biti naivni. Ako netko nameće carine našoj avioindustriji, uzvratit ćemo na isti način, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

HGK: Nove carine neće značajnije utjecati na Hrvatsku

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u četvrtak ocjenjuje da nove američke uvozne carine neće značajnije utjecati na hrvatski izvoz u SAD niti na hrvatsko gospodarstvo.

- Sukladno informacijama koje posjedujemo, smatramo da nove carine koje bi SAD uveo za proizvode iz Hrvatske neće imati značajnijeg direktnog utjecaja na hrvatski izvoz u SAD, niti će direktno značajnije utjecati na hrvatsko gospodarstvo, ističu iz Komore na Hinin upit o utjecaju novih carina na hrvatsko gospodarstvo.

Naime, kako navode, iako će pojedinim poslovnim subjektima otežati pristup američkom tržištu, što je u svakom slučaju negativna konotacija, više carine za Hrvatsku su uvedene prvenstveno za prehrambene proizvode (razne vrste sireva, svinjetinu, sokove, jogurt, razne vrste voća) koji ne predstavljaju najznačajnije stavke u strukturi hrvatskog izvoza u SAD.    

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, hrvatski izvoz u SAD u 2018. godini iznosio 403,9 milijuna dolara, a uvoz 213,8 milijuna dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!