09:55 / 22.11.2018.

Autor: M.N./HRT/Hina

Trgovinski rat Srbije i Kosova užario političku scenu

Foto: Priština, arhivska fotografija

Foto: Priština, arhivska fotografija

Foto: - / -

Vučić je u srijedu navečer zamolio kosovske Albance da "razumiju kako je svima potreban mir", a od vlasti u Prištini zatražio je da povuku svoju odluku koju je nazvao "par excellence političkom".
Kosovska vlada u srijedu je za 100% povećala pristojbe na robu iz Srbije i BiH, nakon što je nedavno donijela odluku o povećanju za 10%. Obje su države članice CEFTA-e.

- Srbija i Kosovo nisu uspjeli u pregovorima o normalizaciji odnosa
- Vučićev govor u Kosovskoj Mitrovici
- Vučić na Kosovu unatoč protivljenju Prištine
- Tema dana: Kosovo i Srbija - igre bez granica

Kosovska vlada pritom ističe kako je uvođenje uvoznih carina odgovor na srbijanske prepreke za prodaju kosovskih proizvoda u Srbiji. Srbija na Kosovo godišnje izvozi robe u vrijednosti većoj od 400 milijuna eura, dok se u Srbiji godišnje proda kosovske robe za oko 20 milijuna eura.

Srbija pak tumači kako kosovsko uvođenje carina ima političke, a ne ekonomske motive, pa je o tome sinoć u Beogradu čak raspravljalo i Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Vučić je u srijedu navečer zamolio kosovske Albance da "razumiju kako je svima potreban mir", a od vlasti u Prištini zatražio je da povuku svoju odluku koju je nazvao "par excellence političkom", ocijenivši kako je donesena bez ekonomskih razloga i logike. "Molim vas, povucite ove odluke, da sjednemo i razgovaramo, da tražimo kompromis", poručio je Vučić vlastima u Prištini.

Vučić je istaknuo i kako je na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost odlučeno da se Vlada Srbije obrati svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a i članicama EU-a,  zbog kršenja sporazuma CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). On je najavio da će u četvrtak popodne u Beogradu održati sastanak sa Srbima s Kosova, za koje je kazao da se osjećaju "životno ugroženi" .

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!