12:15 / 19.02.2020.

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/B.A./HRT

Tri godine tražila posao: "Mnoga vrata ostanu zatvorena"

-

-

Foto: - / -

U borbi protiv nezaposlenosti i zagrebački Zavod za zapošljavanje ima mjere usmjerene na kategoriju osoba koje se teško zapošljavaju
U borbi protiv nezaposlenosti i zagrebački Zavod za zapošljavanje ima mjere usmjerene na kategoriju osoba koje se teško zapošljavaju. Nakon tri godine traženja posla, zahvaljujući tome, zaposlila se i jedna dizajnerica.

Dok je tekstilna industrija polako propadala, Marina je studirala dizajn - tu je vidjela svoju budućnost, radeći kreativan posao koji je ispunjava. Poslije, s diplomom u ruci, tri je godine provela na burzi.

- Čovjek kad završi fakultet misli da mu je samo nebo granica, no kad dođe u realnost, to nije tako. Na mnoga vrata čovjek pokuca, ostanu zatvorena i teško se progurati dalje, treba biti pozitivan cijelo vrijeme, vjerovati u sebe, kaže Marina Bundek Selak, diplomirana modna dizajnerica.

Posao je pronašla zahvaljujući mjerama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Samo u prošloj godini, u kategoriji teško zapošljivih osoba, u Zagrebu je tim mjerama bilo obuhvaćeno više od 7500 nezaposlenih.

- Od toga 2485 su zaposleni kroz potporu za zapošljavanje, odnosno 561 pripravnik, znači, osobe bez radnog iskustva, rekla je Marija Halić, predstojnica HZZ-a, Regionalni ured Zagreb.


U ovoj su tvrtki do sada uz subvencije zaposlili šest osoba. Među njima je i ekonomist Lovro - on je imao sreće pa je posao tražio samo 8 mjeseci.

- Bio sam na trgovinskom poslovanju. Mislio sam, bit će mi otvorena sva vrata, bilo kakvog oblika prodaje. Na kraju, eto... Nije 8 mjeseci puno, ali nekad se čini kao vječnost, kaže Lovro Maslać.

I on je zaposlen uz subvenciju Zavoda, što je znatno rasterećenje za poslodavca. U jednoj se godini pokriva 50% bruto godišnjeg troška rada radnika.

- Moje dugogodišnje iskustvo govori da je najbolje uzeti djelatnika, prilagoditi ga svojim poslovnim procesima, oblikovati po svojim potrebama i naučiti ga raditi onako kako to vaše poslovanje zahtijeva, kaže Josipa Petričević, vlasnica tvornice tekstila.

U HZZ-u kažu - više nama teže zapošljivih zanimanja, nego teže zapošljivih osoba. Njima su namijenili mnoge radionice, a plaćaju im trošak puta i dnevnicu od 85 kuna.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!