19:30 / 17.12.2019.

Autor: M.Š./Hina

Tri posto više turista u Istri

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Istra je od početka godine do kraja studenoga zabilježila više od 4,5 milijuna turističkih dolazaka, što je tri posto više nego u isto vrijeme lani
Istra je od početka godine do kraja studenoga zabilježila više od 4,5 milijuna turističkih dolazaka, što je tri posto više nego u isto vrijeme lani, a ostvarenih 28,5 milijuna noćenja je porast za jedna posto, podaci su iznijeti u utorak u Motovunu gdje su dodijeljene godišnje turističke nagrade "Zlatna koza".  

- Kolovoz je nadmašio sva očekivanja, a predsezona i posezona bile su jako dobre, istaknuo je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević

Naglasio je i kako dobrim istarskim turističkim rezultatima doprinose mnogi projekti turističkog marketinga Istre, strateških partnerstava, brendinga i udruženog oglašavanja te izvrsna suradnja privatnog i javnog sektora.

Ivošević je istaknuo i kako su godišnje turističke nagrade "Zlatna koza - Capra d'oro", koje se od 1994. godine dodjeljuju za marketinške aktivnosti u istarskom turizmu, unapređenje turističkih proizvoda i turističke promocije općenito, svojevrsna kruna sezone.

- Izuzetno veliki broj ovogodišnjih kandidatura, čak 55, pokazuje da kvaliteta Istre kao destinacije iz godine u godinu raste, rekao je. 

Ove je godine u kategoriji "Inovativni proizvod" nagrađena Općina Kršan za Interpretacijski centar "Vlaški puti", smješten u Šušnjevici, koji kroz tamošnji interpretacijski centar ali i tematske staze kroz Park prirode Učka interpretira vlaški jezik kao nematerijalnu kulturnu baštinu. 

U kategoriji "Turistički proizvod" dodijeljene su dvije nagrade, i to općini Raša za Mali muzej rudarstva "Kovarska kuća Arsia", kojim se dojmljivo dočarava život i težak posao rudara, te porečkoj Valamar Rivieri za projekt Valamar Collection Marea Suites, novi hotel namijenjen obiteljskom smještaju u koji je uloženo 140 milijuna kuna. 

Valamar Riviera nagrađena je i u kategoriji "Vizualne komunikacije" za vizualni identitet Balance Mediterranean Spa by Valamar, novi turistički proizvod koji nudi premium welness odmor. 

U kategoriji "Eventi" nagrade "Zlatna koza" dodijeljenje su u pet potkategorija. 

Tako je nagradu u potkategoriji kultura i zabava dobila rovinjska Maistra, za event otvorenje Monte Mulini zone i hotela Grand Park u Rovinju, za atrakcije je nagradu dobila Medulinska Rivijera za festival Rocks&Stars @ Cave Romane, a u potkategoriji gourment Općina Tinjan, za 13. ISAP - međunarodni sajam pršuta u Tinjanu.

U potkategoriji kultura nagrađen je Zagrebački plesni ansambli za 20. festival plesa i neverbalnog kazališta (Svetvičenat), a u potkategoriji sport porečka Plava laguna za 30. ATP turnir Plava laguna Croatia open Umag. 

Posebno priznanje u kategorii "Eventi" dobili su Grad Poreč, porečka turistička zajednica te tvrtke Valamar Riviera i Plava laguna za zajedničku organizaciju "najljepšeg istarskog Adventa" u Poreču.

Kao pojedinci nagrade "Zlatna koza" dodijeljene su Mileni Perković, dugogodišnjoj članici uprave Arena Hospitality Group, te Svemiru Radmilu, direktoru Zračne luke Pula, za izuzetan doprinos razvitku i promociji turizma Istre.

Talijanski gastro novinar Luigi Costa dobitnik je posebnog priznanja za inozemnog partnera, a nagrađen je za izuzetan doprinos promociji turizma Istre. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!