12:00 / 02.10.2018.

Autor: I.M./HRT

Trihinela prijeti svinjogojskim farmama

Foto: ilustracija, Filip Kos/PIXSELL

Foto: ilustracija, Filip Kos/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zaražene svinje našle su se i kod velikih klaoničara. Takvo meso ipak nije završilo na tržištu i uništeno je, a potrošači mogu biti sigurni.
Trihinela ponovno prijeti svinjogojskim farmama. Na farmi u okolici Donjeg Miholjca veterinarska inspekcija utvrdila je natprosječno velik postotak zaraženog mesa. Gotovo svaka šesta testirana svinja bila je zaražena parazitom. Trihinela je ove godine pronađena na još četiri gospodarstva.

Intervencijom veterinarskih službi bolest je otkrivena na vrijeme. Ovo je jedan od rijetkih slučajeva da se na ovako velikom broju pojavi ova zarazna bolest. Radi se negdje oko 17% pozitivnih svinja od farme od 2000 svinja. Zaražene svinje našle su se i kod velikih klaoničara. Takvo meso ipak nije završilo na tržištu i uništeno je, a potrošači mogu biti sigurni.

Zadnji slučajevi oboljelih od trihineloze bili su prošle godine u prvom mjesecu. Za čovjeka može biti čak smrtonosna bolest, ali to se rijetko dešava, ali ostavlja trajne posljedice čim se ličnika trihinele uvuče u mišiće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!