17:58 / 11.10.2019.

Autor: Zoran Kukilo/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Trogir prodisao, produžila se i sezona

-

-

Foto: - / -

S novim mostom ''prodisao'' je promet, nema više '' čepova'' na starome mostu. Produžila se i sezona što se vidi po gužvama u staroj gradskoj jezgri.
Premda smo u drugom tjednu listopada, Trogir je pun turista. I ove godine ondje se nastavio turistički rast - u prvih devet mjeseci bilo je gotovo 140 tisuća dolazaka, 2 posto više nego lani. Prva je ovo sezona s novim mostom za Čiovo zbog kojega su Trogirani, ali i njihovi gosti već zaboravili na nesnosne prometne gužve.

Isplatilo se višegodišnje čekanje, s novim mostom ''prodisao'' je promet, nema više '' čepova'' na starom trogirskom mostu. Produžila se i sezona što se vidi po gužvama u staroj gradskoj jezgri. U prvih devet mjeseci bilo je gotovo 600 000 noćenja, gosti se u gradu prosječno zadržavaju malo dulje od četiri dana.

- I domaći i strani gosti znaju što je Trogir. Trogir je jedini grad u Hrvatskoj koji je kao cjelina pod zaštitom UNESCO-a i vrijedi ga vidjeti. Star je 2500 godina, bogat poviješću i bogat spomenicima, kazao je predsjednik Društva turističkih vodiča Phoenix Milan Bilić.

Raste i ugostiteljska ponuda. Trogir je i veliko nautičko središte, u gradu su tri velike marine. "U devet mjeseci imamo plus od nekih 7 do 8 milijuna kuna u proračunu. Sigurno da to ulažemo u standard građana, u poboljšanje komunalnih usluga i bolji socijalni status. Ove godine osigurali smo besplatne udžbenike i radne bilježnice za sve osnovnoškolce", kazao je gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Nedostaje hotela, a privatni smještaj stalno raste, stoga bi se grad morao okrenuti prema očuvanju prostora i suzbijanju daljnje apartmanizacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!