10:03 / 13.08.2018.

Autor: I.Đ./B.S.LJ/HRT

Trogir rekordan, a bio bi još bolji da...

-

-

Foto: - / -

U srednjoj Dalmaciji srpanjski su turistički rezultati bili na razini prošlogodišnjih.
U srednjoj Dalmaciji srpanjski su turistički rezultati bili na razini prošlogodišnjih. Ipak, neka su ljetovališta na Makarskoj rivijeri i otocima ostvarila manje minuse do 6 posto, no veće destinacije stalno bilježe dobre rezultate. Split je rekorder s dvoznamenkastim plusom koji traje cijelu godinu, a pridružio mu se još jedan grad pod zaštitom UNESCO-a - Trogir, i to s povećanjem od 7 posto. Trogir bi imao još bolje rezultate da ima više kvalitetnih hotela.

Kada je nakon desetljeća privatizacijskog mučenja Medenu s čak 600 soba, a poslije i apartmansko naselje preuzela Kermas energija Danka Končara, vjerovalo se u Trogiru i Segetu u brzu obnovu. No osim bazena i fasade i samo dijela soba, obnova kasni. Veća ulaganja zapela su zbog nerazjašnjenih imovinsko-pravnih odnosa s državom u apartmanskom naselju.

"Medena je problem, ove godine - kad govorimo o investicijama, jedan dio - 100 od 500 soba - potpuno je sređeno, i to na način da su 4 zvjezdice, a s tim programom idemo dalje", kaže vlasnik Danko Končar.

Trogirski gradonačelnik Ante Bilić kaže pak kako je Medena nekad bila središte čitavog turizma ove regije te da očekuje da će se u narednim godinama obnavljati. "Ali isto tako radimo i na novim zonama", kaže.

U međuvremenu Unescov grad dobio je prestižni Brown Beach House, ali i lifestyle hotel OLA, oba visoke kategorije i odlično popunjena.

"Svake godine bilježimo rast, a za prvih sedam mjeseci imamo 7 posto u dolascima i noćenjima", kaže Nina Mišić iz Turističke zajednice Trogir.

Magda Bonacin, direktorica prodaje hotela "Ola" otkriva kako za ovu jesen planiraju otvorenje kliniku za muškarce i žene. "Tako da idemo u smjeru zdrastvenog turizma", objašnjava.

Hotel koji radi cijelu godinu nema problema s pronalaženjem radne snage, ali opterećen je poreznom politikom. "Ukoliko bi Vlada RH išla ususret hotelijerima i smanjila taj PDV, netto plaće bi se povećale i uvjeti rada bi bili bolji, a djelatnike bismo mogli zadržati", kaže ona.

Trogirsko ljeto dodatni je mamac za goste. Mladih je sve više, u veličanstvenom ambijentu Kule Kamerlengo za njih je već ovaj vikend predviđen još jedan Moondance festival, šesti po redu.

"Ono što je Ultra za Split to je Moondance za Trogir i sve je spremno. Svake godine sve više ljudi i sve više stranih posjetitelja", komentira nam Pero Brčić, organizator. Festival je inače dobitnik i međunarodnih nagrada, a okuplja najpoznatija imena elektroničke glazbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!