18:34 / 13.02.2020.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Trošarine veće - građani podijeljeni

Foto: ilustracija, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: ilustracija, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Procjena je da bi kutija cigareta mogla biti skuplja za dvije, alkoholna pića do tri kune po litri, a sokovi ovisno o količini dodanog šećera.
Sa skorim povećanjem trošarina poskupjet će cigarete, alkoholna i zaslađena pića. Procjena je da bi kutija cigareta mogla biti skuplja za dvije, alkoholna pića do tri kune po litri, a sokovi ovisno o količini dodanog šećera. Sokovi koji ne sadržavaju šećer mogli bi pojeftiniti.

Cigarete bi mogle poskupjeti dvije kune po kutiji. Konačnu riječ dat će proizvođači cigareta. No domaći proizvođači duhana očekuju da će se pušači okrenuti nabavi na crnom tržištu.

- Standard pušača u Hrvatskoj je nizak, njima apsolutno neće biti dostupne  cigarete, no oni će ih i dalje nastaviti konzumirati. Sve će to biti s crnog tržišta tako da ne vidim efekat dizanja trošarina na sami proračun, rekao je Željko Aragović iz Udruge hrvatskih proizvođača duhana "Krupan list".

Zbog trošarina mogla bi poskupjeti i alkoholna pića. Procjene su od 2 do 3 kune po litri. 

Bezalkoholna pića koja ne sadržavaju šećer mogla bi pojeftiniti jer za njih trošarina pada. Njezin fiksni dio se smanjuje, ali se povećava varijabilni dio trošarine za zašećerene sokove. Fiksni dio trošarine za bezalkoholna piča bio bi 20 kuna za hektolitar, a varijabilni dio ovisit će o udjelu šećera u litri pića. Do 2 grama šećera varijabilni dio trošarine po hektolitru bio bi nula kuna, od 2 do 5 grama 10 kn/hl, od 5 do 8 grama 30 kn/hl i više od 8 grama šećera varijabilna trošarina bila bi 60 kn/hl.

Iz Udruge proizvođača pića oštro osuđuju povećanje trošarina te ističu da njiih nitko ništa nije pitao.

Mišljenja građana su podijeljena. Dok jedni misle da tko želi pušiti ili piti će i dalje to raditi. No drugi smatraju kako treba poskupjeti kako bi ih se odvratilo, pogotovo mlade.

Udruga Lipa smatra da je razlog podizanja trošarina - javni sektor.

- Velik, neefikasan javni sektor, on stalno buja, evo sad smo imali to povećanje nedavno plaća u javnom sektoru, to je opet proračunska rupa koja se mora od nekuda popuniti i to je razlog ovog povećanja, rekao je Zoran Loew iz Udruge poreznih obveznika "Lipa".

Iz ovih trošarina izuzeti su vino i pivo. Njihova cijena trebala bi ostati ista.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!