14:48 / 13.03.2018.

Autor: HRT

Trump blokirao ponudu za Qualcomm zbog nacionalne sigurnosti

-

-

Foto: - / -

Preuzimanje je blokirano unatoč obećanju Broadcoma da će preseliti u SAD najkasnije do početka travnja prije glasovanja dioničara. Ponuda je vrijedna 117 milijardi dolara.
Američki predsjednik Donald Trump blokirao je ponudu Broadcoma sa sjedištem u Singapuru za preuzimanje američkog proizvođača čipova za mobitele Qualcomm. Trump je zabranio predloženu akviziciju uz obrazloženje da postoje vjerodostojni dokazi da bi ta transakcija mogla ugroziti nacionalnu sigurnost SAD-a, priopćila je Bijela kuća. Preuzimanje je blokirano unatoč obećanju Broadcoma da će preseliti u SAD najkasnije do početka travnja, prije no što Qualcommovi dioničari budu glasali o ponudi vrijednoj 117 milijardi dolara.

Prošlog vikenda američko ministarstvo financija objavilo je da je Broadcom prekršio nalog Odbora za inozemna ulaganja u tri navrata, budući da nije unaprijed obavijestio nadležna tijela prije podnošenja odgovarajućih zahtjeva vezanih za vrijednosne papire u SAD-u. Istraga ureda za inozemna ulaganja zasada potvrđuje bojazni vezane za nacionalnu sigurnost koje su detektirali američki dužnosnici, stoji u pismu. Trump je naredio Broadcomu i Qualcommu da "trenutno i trajno prekinu predloženo preuzimanje".

Qualcomm spada među vodeće proizvođače mikroprocesora za mobitele u svijetu a nakon tajnog zahtjeva za analizom utjecaja ponude na nacionalnu sigurnost odgodili su skupštinu dioničara do 5. travnja. U uredu za inozemna ulaganja ocijenili su da bi spajanje dvije kompanije moglo oslabiti vodeću ulogu Qualcomma u sektoru. To bi vjerojatno pomoglo kineskoj konkurenciji, poput telekomunikacijske tvrtke Huawei, posebno kada je u pitanju nova generacija mobilnih mreža 5G i superbrzi Internet. U tom bi kontekstu jača Kina mogla predstavljati izazov za nacionalnu sigurnost, navodi AFP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!