07:35 / 09.03.2018.

Autor: M.M./HRT/Hina

Trump odredio carine na čelik i aluminij

-

-

Foto: - / -

Američki predsjednik odredio je carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države, koje će biti uvedene za 15 dana.
Američki predsjednik Donald Trump je odredio carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države, koje će biti uvedene za 15 dana, ignorirajući upozorenja brojnih saveznika, na čelu s Europskom unijom, na opasnosti od izbijanja trgovinskog rata.

Trump je u Bijeloj kući potpisao objavu o uvođenju carine od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij pozivajući se na rijetko korišteni američki zakon koji odobrava djelovanje protiv uvoza koji potkopava nacionalnu sigurnost.

Kanada, prvi trgovinski partner i prvi dobavljač čelika u Sjedinjene Države, biti će za sada izuzeta, kao i Meksiko. Sudbina tih dviju zemalja koje graniče sa Sjedinjenim Državama će ovisiti o ishodu pregovora koji su u tijeku o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Imamo vrlo opasnu retoriku Donalda Trumpa. Znamo već dosta dugo da mu je Amerika na prvom mjestu i da pokušava promijeniti sporazum o NAFTA-i, možda uvođenje carina želi iskoristiti u pregovorima o NAFTA-i. No nitko ne zna hoće li uvođenje carina biti dugoročni ili kratkoročni potez. Ono što sigurno znamo je da ni jedna država neće mirno prijeći preko toga. Već smo vidjeli reakcije u Europi koja najavljuje protumjere. I ovaj trgovinski rat sigurno se neće dobro odraziti na tržišta jer stvara previše nesigurnosti, kaže glavni analitičar tržišta Axitrader James Hughes.

Jedan dužnosnik američke vlade rekao je da će sve zemlje moći pregovarati sa Sjedinjenim Državama o mogućem izuzeću.

EU bi trebao biti isključen iz novih carina, rekla je povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom napomenuvši da je EU bliski saveznik SAD-a. Dodala je da će se sutra sastati s predstavnikom SAD-a za trgovinu Robertom Lighthizerom. Inače, EK je pripremila popis od nekoliko desetaka američkih proizvoda od čelika, zatim šminke, odjevnih predmeta, vozila na koje bi uvela carine ako se EU ne izbore za izuzeće od američkih mjera.

Brazil, drugi izvoznik čelika u SAD, također je najavio da će pokušati pregovorima postići izuzeće od carina. 

Kineski izvoz aluminija u prva dva mjeseca porastao je za 25 posto, dok je izvoz čelika pao skoro za trećinu. Kinezi sada čekaju rasplet situacije s Amerikancima.

Sjedinjene Države uvoze skoro 15 posto cjelokupnog kineskog aluminija i samo u siječnju izvoz je pao za toliko. No s uvođenjem carina stručnjaci smatraju da se neće poremetiti samo tržište metala već će se reflektirati i na mnogobrojne proizvode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!